tirsdag 30. september 2008

Positive venteting


Mens vi venter på at noen skal ta til vettet og komme på visning for deretter å kjøpe leiligheta her i Lillestrøm prøver vi å finne på positive ting å gjøre.


I dag var vi på Skjetten å kjøpte ny seng, i går kjøpte vi kjøl/frys, til helga skal vi male en vegg i stua og hele soverommet.


Forrige helg kjøpte vi nye stuegardiner og vi hengte opp noen "gamle" på kontoret og hver gang vi er i Ingesgate har vi med oss litt flere ting dit, det er jo ikke alt en behøver her sånn i hverdagen. Jeg fikk vasket litt mer også og det var jo også greit å få unna, tror ikke de som vi kjøpte av var klar over at ventilfiltrene skal vaskes med jevne mellomrom!


Alle disse småtingene, pluss at vi har bestemt oss for siste frist for å flytte og vi har bestemt oss for en svipptur til København om ikke så veldig lenge, gjør at vi blir litt gladere.

-

søndag 28. september 2008

Oslo Maraton

Her er jeg snart ferdig med mitt første mil-løp, Bislett-mila i 1990. Målgangen var på Universitetsplassen og det ser ut som det er mye arbeid som pågår på Karl Johan.

Det ble det første av mange løp, også tre halvmaratoner, noe av det morsomste og mest slitsomme jeg noensinne har gjort.
Kom bare til å tenke på dette når det er så mye Grete Waits og Oslo maratonprat i media. Jeg hører også med til dem som kan takke Grete Waits for at jeg kom meg opp og ut, hun var en stor inspirasjonskilde.

Det var et veldig sosialt løpsmiljø på Romerike på 90-tallet, med Norgesløpet, Jentejoggen, Karusell både sommer og vinter og Runners hvor vi trente 2-3 ganger i uka. Vi minnes alt dette med stor glede, men nå er løpeskoene lagt på hylla til fordel for sykkelskoene, alt har sin tid.
-

fredag 26. september 2008

Kulturnatt



Nå er det bare å komme seg ut i natten, her er hva vi på Nasjonalbiblioteket kan friste med:

Mangfoldig kulturnatt i Nasjonalbiblioteket

av Nora Haneborg Finne.

Programmet for Nasjonalbibliotekets tredje Kulturnatt står i mangfoldets tegn. Vi inviterer byens befolkning til visning av kortfilmer, forfatteropplesninger og små og store konserter
-
Alle kortfilmene er prisbelønte, norske filmer med det til felles at de tematiserer et mangfoldig samfunn. Den kjente russiskfødte filmskaperen Pjotr Sapegin vil holde foredrag.


Det blir også mulighet til en titt bak kulissene. Vi viser frem bildene, freskene, bøkene og Nasjonalbibliotekets indre gemakker. Omvisningen avsluttes i Norsk Barnbokinstitutt med gamle barnebokskatter og utstilling.


Litteratur og musikk. På lesesalen blir det litteratur og musikk. Den samiske forfatteren Sigbjørn Skåden ble i 2007 nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Oslo første fribyforfatter fra 2001-2003, Soudabeh Alishahi, er opprinnelig fra Iran, men nå bosatt i Oslo. Stian Carstensen akkompagnerer med balkanske rytmer. Sammen skaper de liv i lesesalen denne mangfoldskvelden.


Kvelden avsluttes med verdensmusikk i særklasse. Knut Reiersrud har med seg den iranske instrumentalisten Javed Afsari Rad på hakkebrett, og sammen byr de på en konsertopplevelse utenom det vanlige.


UtstillingerI tillegg til kulturinnslag og omvisning, vil publikum kunne se flere utstillinger: Jubileumsutstillingen "100 år i grafikkens tjeneste. Norsk Forening for Grafisk Kunst 1908–2008”, utstillingen ”Pliktavlevert mangfold - Trykksaker fra minoriteter i Norge”, samt utstilling av diktet Uendelige bølger – ett hav av Rangdi Hovden, gjendiktet på 24 språk.

I tillegg skjer det noe over hele byen og det er helt gratis å reise med buss og trikk innenfor byens grenser.

-

lørdag 20. september 2008

Vår nye utsikt

Vi har vært i vår nye leilighet i dag for å sparkle en vegg. Og jeg måtte selvfølgelig vaske litt mer selv om det hadde vært proffe vaskere der, hm!


Vi får utsikt til Ekebergsåsen og det er jo ikke dumt, bedre utsikt enn den vi har nå i alle fall.


Vi flyttet kjøkkenøya inn i boden for å få hele rommet til disposisjon, sånn som vi vil ha det.

Heldigvis var den ikke skrudd fast så det gikk greit å flytte den. Nå har vi masse skapplass i boden!

Vår sønn kom også på besøk for å se hvordan vi får det og han var veldig fornøyd, tidligere har vår datter og hennes kjæreste også godtatt kjøpet så nå gleder vi oss veldig til å flytte inn.

Nå går det jo bare oppover på børsen så vi får håpe at noen vil kjøpe her i Stillverksveien, ny visning mandag og tirsdag. Kryss fingrene alle sammen for at det skal gå bra! (jeg er ikke overtroisk altså, men det kan vel ikke skade å få litt hjelp?)
-

torsdag 18. september 2008

Trær


Jeg er veldig glad i trær og dette lille spinkle er jeg ekstra glad i. Trodde det skulle dø forrige vinter, men det klarte seg.
Jeg kom til å tenke på det med trær og koblet det til slektstrær og så ville jeg fortelle at jeg i går kveld hadde besøk av en av pappas mange fettere fra Alta, ja han bor i Stavanger nå da. Ingen bor jo der de er født nå lenger, eller?

Vi hadde en hyggelig slektsprat, han viste meg en bok med Tverrelvdalens slektshistorie som jeg selvfølgelig lånte med meg hjem fra biblioteket i dag. Samtidig som jeg var å leita etter den fant jeg noe artig: Branntakstprotokoll for Alta 1845-1877. Det er en transkribert utgave så den er lett å lese, veldig mye "kjøtt på beinet" der for mange av mine aner.


Jeg ser liksom for meg gårdstunet når det står: "Staburet, støder i Nord i en Alens Afstand til det under No 1 nævnte Tømmerhuus" og "Staldbygningen med tilstødende skiltret Hølade under 1 Tag, er et Tømmerhuus med Torvtag som er 5 1/2 Alen lang, 4 3/4 Alen bred og 2 Alen høi. Den har 1 Dør og 2 Rum."


I forordet til disse to bøkene forteller ei som har skrevet hovedfagsoppgave om markedet i Bossekop at hun hadde søkt landet rundt etter kilder og var i ferd med å gi opp da hennes far fant disse protokollene i sitt eget hus. Det var hennes bestefar som hadde tatt vare på dem da de ble evakuert i 1944. Han hadde vært medlem av branntakstkommisjonen så derfor hadde han tatt vare på bøkene.



-

onsdag 17. september 2008

Børs-krasj i Stillverksveien

Banker kan gå mot kollaps!
Børsfallet fortsetter i Oslo
Fallet fortsetter
Frykter tap for millioner av forsikringskunder
Nå kommer rentesmellen

Ja, dette var noen overskrifter fra gårsdagens aviser, så kan en legge til at tilsvarende nyheter var førsteoppslag i alle radio og TV nyheter hele dagen. Jeg kan jo forstå at ikke folk hadde kjøp av leilighet som høyeste prioritet.

Men hvorfor akkurat denne uka, kunne vel ha ventet litt og latt folk få gå på visning først. Men vi står på, prøver igjen neste uke da får vi håpe på flere overskrifter som disse fra i dag:

Tidenes redningsoperasjon
Redder verdens største forsikrings-selskap fra ruin
Du kan gjøre et godt boligkjøp nå
-

mandag 15. september 2008

Vinhøsten


Nå som sommerferien er over, og høsten er her kan kanskje et lite vintips passe?

Jeg, som har fått litt kunnskap om vin etter hvert, har noen tips jeg gjerne vil dele med deg som kanskje ikke er like bevandret i vinens rike som meg. Jeg vil derfor gå detaljert og enkeltfram: Først og fremt - hvordan skille på røde og hvite viner:


Enklest skiller man på disse vin typene med å søle en liten skvett på en hvit bordduk. Den vinen som etterlater seg en lilla flekk - er rødvin.


Er man en riktig kjenner så kan man bare ved å smake skille på rødt og hvitt. Tommelfingerregel: De hvite smaker som regel eddik, mens de røde har mer smaken av stempelfarge. Man kan altså suge på et kontorstempel, deretter ta en slurk vin for så å konstatere om det er rødt eller hvitt. Enkelt hva?


Portvin er en vin man serverer i porten når gjestene kommer.Har man ingen port går det like greit å servere i heisen eller trappeoppgangen. Serverer man tørr vin bør det ikke være gjennomtrekk - da vinen lett kan støve ned hele huset. Man kan bestille sin vin og få den hjemkjørt. Skulle man likevel bære den med fra Polet selv, så velg en lettvin.


Til fisk, som fiskeboller og sild foretrekkerde fleste hvitvin, mens man til pølser og innmat bør drikke rødt.Til vilt kjøtt serveres villvin. Til grillmater det et unntak på hvitt og rødt. Til dette serveres helst brennevin da dette harmonerer best med svartbrent mat.


Ord som er vanskelige å si når man har drukket litt vin:- Uovertreffelig- Innovativt-Virosiøs- Kosteskaft.

Ord som er vanskelig å si når man har drukket for mye vin:- Vestkysts-Substantiv- Konstituere- Gjennomsnittelige.

Ord som er helt umulig å si når man har drukket for mye vin:- Nei takk, ikke mere vin til meg- Sorry, du er ikke helt min type- Nei takk, jeg vil ikke ha sex ikveld. Så, skål og ha en riktig god høst...!

-

torsdag 11. september 2008

Hurra for Kyrre og Lasse


Disse to nydelige guttene er mine småbrødre som akkurat i dag er 40 år gammel, gratulerer med dagen begge to.
Jeg husker den morgenen som om det var i går: det var jeg som tok telefon da den ringte kl. 0730, en dame kunne da fortelle at mamma hadde fått tvillinger klokken fem og halv seks samme morgen.
Jeg ble selvfølgelig helt i hundre og løp over til naboen for å fortelle den store nyheten. Stakkars Bitta trodde mamma hadde født på kjøkkengulvet så ivrig som jeg var!
Da jeg endelig kom på skolen og fortalte at vi hadde fått tvillinger kom jeg fort ned på jorda igjen av frøkens replikk: det var vel din mor som fikk dem vel!
Barnepsykolog var hun vel ikke akkurat den frøkna.
I morgen skal vi feire Kyrre, og så håper vi at Lasse får litt mer tid utover høsten til å invitere til forsinket bursdagsfest.
-

onsdag 10. september 2008

Nå er det bare å by

Det er spennende tider, neste uke er det overtagelse av ny leilighet og visning av "gammel". Håper det er noen som synes dette er en fin leilighet som de kan trives like godt i som det vi har gjort.

Her bor vi nå, litt til

Da jeg i går brukte 45 min. fra Aker sykehus til Lillestrøm så forsto jeg at jeg bor ikke 12 minutter fra Oslo, det er bare noe NSB prøver å innbille meg! Det samme opplevde jeg forrige uke etter et teaterbesøk, da jeg ikke rakk det ene toget var det en halv time å vente på neste, men nå er det snart slutt på det og jeg gleder meg!

tirsdag 2. september 2008

Har landet


Men har ikke overskudd til å være kreativ her. Skulle laget et resymé som inneholdt egne bilder fra ferien, men det må vente til jeg blir innhentet av inspirasjon.


Nå er alt travelt med rydding for fotografering av leiligheta som skal selges, bekymringer for takst og visning og håp om snarlig salg, og som om ikke det er nok så er pappa'n min hjerteoperert i dag. Det har gått bra, men det er jo rart med det...