torsdag 29. januar 2009

Tidsskrifter og årbøker


På denne tida av året får vi alle årbøkene inn på jobben og det er mye flott som lages der ute i historielag og foreninger. Dere vil heller ikke tro hvor mange tidsskrift som gis ut i vårt langstrakte land, det er flere tusen titler.
Men akkurat i dag ble jeg litt fascinert av Årboka for arkitektur i Norge, i år har Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (puh) satt fokus på en del temaer og bygninger som har satt preg på norsk arkitektur i 1950-70 årene. Deriblant Ishavskatedralen, dette ikonet som har satt Tromsø på verdenskartet.
Da den sto ferdig i 1965 ble den sett på som modernismens inntog i Nord-Norge og nå assosieres formen med isfjell og nunatakker, nordlys og polarnatt. Kultur forveksles med natur, og arkitekturen mytologiseres. Det er ikke mine ord, det er Elin Kristine Haugdal som sier det, men det var så flott at jeg bare må ta det med.
Jeg husker da den var ny og alle sa det var en fiskehjell og det var vel ikke verdig et kirkebygg. Tror nok tromsøværingan har godtatt den og er stolt av den, ja når den blir ferdig oppusset i alle fall.
Artikkelen anbefales, ja hele årboka anbefales for den som er interessert i arkitektur.
-


onsdag 28. januar 2009

Anjas dag

Her er jeg akkurat blitt tobarnsmor og ser vel litt sliten ut? Mens Anja ser ut som hun har det helt supert.
I dag er det 26 år siden Anja kom til oss, hun ventet nesten til midnatt den 19. dagen etter termin! Gjett tre ganger om vi var mer enn klar da hun endelig kom! Etter å ha blitt "truet" både med hormoner og keisersnitt var vi egentlig enig om at det var greit at vi hadde måttet vente, den som venter på noe godt osv. Vi fant ut at vi hadde vært heldig som fikk en normal fødsel, så glemmer vi alt det som kunne gått galt.
Ett veldig godt minne fra den første dagen er når storebror på nesten fire år kommer på besøk, jeg hører han langt borti gangen: Hvor er bebien min hen?

Nå har vi vært på pølsefest, det ble kaffe og kaker og bursdagssang også, fin dag på alle måter.

mandag 26. januar 2009

Harry-tur

Fordi jeg jobber hver fjerde lørdag har jeg en fridag i ny og ne og det er jo ikke bestandig det passer å reise til København på disse dagene. Så i dag nøyde vi oss med en dagstur til vårt naboland Sverige.
Her kan en lese om fenomentet Harry-Tur.

Kan ikke si at en har noen følelse av å være i utlandet, bare norske biler og når til og med betjeninga på butikkene snakker norsk så kan dere tenke dere selv. Vi fikk betale med NOK og fikk samme valuta tilbake i veksel.
Men det var en fin tur, skjelden å se at sneen ligger på jordene i Østfold. På et jorde gikk det fire rådyr og beitet så det ble jo en naturopplevelse også. Før i verden reiste vi nedover til Tune en gang i måneden ca for å besøke svigerforeldrene mine og jeg kan ikke huske å ha sett så mye sne der før. Fikk meg til å lengte etter våren gjorde det.
Ellers kunne vi konstaterer at det var mye arbeid på veiene nedover og det så ut som at de har fått finanspakker i Sverige også for der var det også mye byggevirksomhet. På hjemveien var det storkontroll i Tollen, men vi ble ikke vinket inn og det var jo nesten litt skuffende :-)
Resten av uka blir hektisk med kontraktskriving og mer bursdagsfeiring, besøk fra Tromsø og helgevakt så det var godt å starte med fridag.
-

torsdag 22. januar 2009

Soldag


Her er soldagen representert med Tromsø som hadde sin i går. Men det jeg ville fortelle var at i dag er det soldag i Honningsvåg og der er det jeg er født. På denne dagen for litt over femti år siden var det også søndag så jeg må vel si at jeg er dobbelt heldig.

Jeg er født kl. halv fire om natta og seinere den søndagen viste sola seg, det er jo ikke hvert år det er klarvær på soldagen, men denne gangen var det det.

Jeg føler meg veldig heldig i dag, etter fire måneder, 18 visninger med 13 oppmøtte og ett bud har vi solgt leiligheta i Lillestrøm. Godt under takst, men hva betyr vel det når vi kan "spare" 20 tusen i utgifter hver måned?

Nå blir det Københavntur i februar, og i kveld blir det biff og rødvin det er i alle fall sikkert :-)
-

tirsdag 20. januar 2009

Kjedebrev, eller ikke kjedebrev

I dag fikk jeg en epost fra Torill som har en blogg som jeg følger med på. Veldig hyggelig hilsen:





så følger det med en oppfordring om å sende kortet videre til fem blogger som jeg følger med på og det gjør jeg gjerne. Det er så mange flinke folk som skriver om likt og ulikt, og jeg synes det er en fin måte å holde kontakt med folk på.

Så herved sender jeg stafettpinnen videre til:

Hege og Mia
Heidi
Tutta
Marianne
Bokhusjenta



Med utfordringa følger det også en oppfordring om å liste opp fem ting det er vanskelig å greie seg foruten og jeg har tenkt ut følgende for min del:


-Kjæresten min
-Ungene mine (og resten av familien)
-Trening
-Bøker
-Reiser (København og Hellas)

fredag 16. januar 2009

Mo i Rana


Når man reiser for jobben har man jo allikevel litt fritid og selv om det var litt kaldt fikk jeg sett litt av denne hyggelige småbyen i Nordland.
Sola er på vei opp igjen og det er litt lys midt på dagen. Mine turer ble mest gått i mørket så det ble lite bilder av det. Her var det ett med NB sin flaggstang og det hele ser jeg.
Jeg var å kikka på kirka og Havmannen og gikk litt i sentrumsgatene før det ble for kaldt, min egen feil som ikke hadde med nok klær.


Kirka er opprinnelig fra 1724, men restaurert og påbygd fem ganger, sist ferdig i desember 2007. Med så mange påbygninger har den en artig fasong og det er veldig synd at det ikke går an å komme inn utenom "åpningstidene". Skulle gjerne sett dette interiøret i barokk og renessanse med innslag av bondekunst med egne øyne.






Fin artikkel på Wikipedia for de som vil lese mer.

At verden ikke er så stor fikk jeg eksempel på også denne gangen, blant kollegaene i Rana er det både sambygdinger fra Honningsvåg og såpass nær slekt som tremenning, så da ble det jo både slektsprat og prat om "gamle" dager.

søndag 11. januar 2009

Søndagsturer


Nå har vi bodd i Oslo i over to måneder og vi har vært ute på flere søndagsturer og jeg har tatt bilder nesten hver gang, men ikke blogget, før nå da.

Det var veldig mørkt i dag, men temperaturen var jo godt opp på pluss så det går nok rette veien. Surt var det allikevel så både longsen og lua kom godt med.
Vi klatret litt opp i høyden for å få litt oversikt og det ble som forventet, utsikten er det ingenting å si på. Her ser vi Københavnbåten ved kai på Vippetangen.

For å ha et mål med turen var vi innom Jørgen og Ingelin på Bryn og fikk oss litt Farris før vi tok veien hjem langs Alna-elva.
-

Tidligere i vinter har vi vært to ganger og gått på Vålerenga og Kampen. Litt pussig å gå rundt der i Nannestadgata, Ullensakergata, Aurskoggata, Nittedalsgata, Sørumsgata og Skedsmogata. Skulle tro vi var i Lillestrøm fremdeles.
Det er utrolig koselig der og jeg forstår godt at Laila trives som eneste Normann i Sverigesgate. Akebildet er fra Jordal i desember.


I nyttårshelga var vi på Ekeberg og der er det også veldig fint, men det blir nok enda bedre til våren og sommeren. Her er utsikten med Sjømannsskolen i forgrunnen.


Forrige helg var vi på besøk hos Anja og Øystein og de tok oss med på en rundtur på Bislett, St. Hans haugen og Ila.



Der var det mange artige hus må jeg si, og jaggu var det ikke et hyggelig gjensyn med "Borgen" skole, noen som husker den?

Nå får vi si oss ajour og satse på at det blir mange fine turer utover våren.

-

tirsdag 6. januar 2009

En slektsgranskers bekjennelse


I dag "mistet" jeg 63 slektninger!

Det har seg slik at i høst ble jeg kontaktet av en kjekk kar som hadde funnet ut at jeg visste noe om hans slekt, siden har vi utvekslet data sånn som alle gode slektsgranskere skal gjøre. Jeg var kjempeglad for det for på den måten fikk jeg jo korrekturlest mine data og jeg fikk rettet opp en del og vi diskuterte noe som vi ikke ble helt enige om.

To dager før jul fikk jeg ny e-post i fra han og den fikk jeg tid til å se på i dag; og skrekk og gru, jeg hadde giftet bort min slektning med feil mann! Han hadde funnet sterke bevis for at min Ane Eriksdatter ikke var datter av Erik Hansen, men av Erik Petersen og da er hun jo ikke "min" Ane. Og fra dette paret hadde jeg registrert 62 personer som nå ikke lenger er mine, men de er jo fremdeles min venns så jeg har jo allikevel hjulpet han med hans forskning. Når jeg da tenker på det så er det jo ikke så trist allikevel.
-

lørdag 3. januar 2009

Årets profet



Dette er noe jeg holder på med hvert år ved disse tider. Har aldri vunnet, men bruker å ha sånn rundt 20 av 30 rette og det er jeg stort sett fornøyd med. Noe er jeg jo bare glad for at blir feil, jeg er nemlig en uforbederlig pessimist.
For 2009 tror jeg at Island vil søke om EU-medlemskap, men jeg tror ikke Jens blir invitert til Obama, jeg tror ikke Stortinget øker antallet soldater i Afghanistan og jeg tror ikke Thorbjørn blir leder av Europarådet (dessverre). Angela fortsetter nok som forbundskansler for tyskerne er nok også ute etter stabilitet i disse krisetider, men prins William får nok ikke forlove seg med Kate i år heller. I fjor var jeg sikker på at Victoria skulle få giftet seg, men neida.
Liverpool vinner ikke noe Premier League, det er et annet lag som begynner på M som pleier å vinne. Herrelag og håndball-VM hører ikke naturlig sammen så de går nok ikke videre, men Norge tar nok flere enn fem gull under ski-VM fordi det er så utrolig mange distanser og øvelser nå for tiden. Når det gjelder fotball EM og kvinner tror jeg mer på finale ja, og Aksel Lund Svindal er hvis god nok for sammenlagt seier har jeg latt meg fortelle. Vålerenga tar ikke medalje i eliteserien i år heller, men Andreas Thorkildsen får VM-gull, igjen og Hushovd greier sikkert å sykle seg inn til minst en etappe i det derre sykkelløpet i sommer.
Jens fortsetter som statsminister til høsten, men det blir ingen fast innvandrerplass i det nye Stortinget. Styringsrenta går ned til 2,5 eller mindre og det blir over 100.000 arbeidsledige. Jeg tror ikke at boligprisene synker ytterligere 10 prosent før 1.11., det får da være måte på. Muslimsk Råd kommer ikke til å ta avstand fra fatwaen mot homofilt samliv, det skulle tatt seg ut. Men Statoil/Hydro får vel endelig bestemt seg for at Statoil er det rette navnet. Så det alltid tilbakevendende spørsmålet; sommertemperaturen, over 31,5 på Blindern? Nei det tror jeg ikke, ikke i år.
Aften holder vel stand et år til, men noen gate eller plass etter Knut Hansun blir det nok ikke, heller ikke hans romanfigurer, dessverre. Nasjonalmuseet tør nok ikke satse på nok en utlending som sjef, men der har jeg tatt feil før. Vamp har nylig fått ny vokalist og de holder vel ut med hverandre ut dette året i alle fall. Quart-festival, nei det blir det ikke. Per Petterson er nominert til Nordisk Råds litteraturpris, men jeg tror ikke han får den, de er inne i en diktstim nå. At en nordisk film blir nominert til Oscar det tror jeg og også at en norsk kinofilm blir sett av 350.000 eller fler. Max Manus har jo kommet over 400.000 og har potensiale for mer, jeg har ikke sett den ennå for eksempel.
Sånn nå var det også gjort, kupongen legger jeg i en skuff (sender inn en først) og tenker for så vidt ikke mer på den før om 10-11 måneder og da er det jo artig å se hvordan det har gått. Anbefalt syssel for å sortere tanker om fremtiden.
-