onsdag 31. mars 2010

Teatertur


Gasværket, tidligere Østre Gasværk Teater eller bare Østre Gasværk er et dansk teater, i det nedlagte Østre Gasværk på Østerbro i København. Teatersalen ligger i det runde murskallet, som frem til 1979 inneholdt den gamle gasstanken, og er et av Københavns mest storslåtte teaterrom. Bygningen er tegnet av Martin Nyrop og oppført i 1883.

I går kveld var vi i dette fantastiske teaterrommet og så på MACBETH; et av William Shakespeares blodigste dramaer. En fortelling om et menneske, som i sitt magtbegjær styrter i grus og besegler sin egen undergang. Et kongedrama om en mann, som manipulert av sin dronning, kastes ut i et moralsk forfall og en maktsyke, som også ødelegger landet.

Da Macbeth fikk den løfterike spådom, at han skal bli Skotlands neste konge, gripes han av et altomfattende maktbegjær. For å fremskynde sine ambitioner myrder han, kraftigt oppfordret av sin kone lady Macbeth, den regjerende kong Duncan. Drapet på Duncan blir Macbeths vei til tronen, men det blir samtidig startskuddet til en serie av mord, som forderver dem begge. Forgjeves forsøker Macbeth å fortrenge udåden og dekke over deres skyld, men ugjerningen hjemsøker dem med hallusinasjoner som driver dem fra forbrytelse til forbrytelse.

Murene i gassverket passet utmerket som kulisser, nærmere kongeborger i Skotland kommer man vel ikke. Og nærmere noen av Danmarks beste skuespillere kommer man heller ikke når man sitter på første rad og nesten ønsker at det fulgte håndkle med.
SOFIE GRÅBØL og NICOLAS BRO, FRANK THIEL , JOEN SEEMANN HØJERSLEV , NICOLAI DAHL HAMILTON, THOMAS HWAN, LARS LUNØE, LARS RANTHE , KRISTJÁN INGMARSSON, TILDE MAJA FREDERIKSEN, LARS BOM

Dette avsluttet en litt rar København-dag. Vi var litt uheldig med teknikken på hotellet, ikke virket TVen og ikke fikk vi opp PCen, etter å ha byttet rom fikk vi i alle fall PCen opp og som plaster på såret fikk vi et glass vin i baren, men den vinen var så varm og bartenderen så sur at det ble bare komisk. Ellers er Imperial et litt slitent hotell, vi bodde her en gang for 15 år siden og nå var vi moden for å prøve det igjen, vi tenker positivt.
-

søndag 21. mars 2010

En gravende fundamental bokhistorisk dag

Fredag og siste dag av denne fantastiske begivenheten Bibliotekmøtet er, og tenkt så heldig jeg er som får lov å være med på dette. Første punkt på dagens program er Den gravende bibliotekar; her tok Anders og Ingeborg oss gjennom noen gode eksempler på hvordan biblioteket kan bidra til at journalistene får gode saker å jobbe med. Med  Project Censored som inspirasjon startet Anders bibliotekettarsaka og brukte saken om flyplassen på Rygge som eksempel på noe som egner seg for et sånnt nettsted.

Ingeborg på NRK biblioteket tok oss gjennom Valg-09 hvor de var to bibliotekarer kjøpt fri for å jobbe med nyhetsseksjonen foran fjorårets valg. Det var selvfølgelig både spennende og nifst og skulle være nødt til å komme opp med forslag på saker hele tida, men de har konkludert med at det var en god løsning. Det er lettere å innhente informasjon når du sier du ringer fra biblioteket, for da vil de ansatte snakke med deg. Ringer journalisten blir de satt over til ledelsen, men for å få bakgrunnsstoff om en sak må man få kontakter lenger ned i systemet. Bibliotekarene merket også at journalistene som ellers konkurerer om sakene var mer avslappet overfor dem, og bibliotekarene har annet nettverk enn journalistene. Veldig bra også at bibliotekarene ble kreditert sakene når de ble presentert.

Så var det tid for det fundamentale, Shabana Rehman holdt foredraget sitt om humor, kommunikasjon og individets frihet. Jeg har hatt et litt ambivalent forhold til Shabana før, men nå er jeg blodfan! Fy søren for en tøff dame, og for en formidlingsevne. Jeg fant ut at grunnen til at jeg ikke har hatt helt sansen for henne før er at jeg aldri har fått tak i hva det er hun vil, når hun blir intervjuet skal det være tabloid, morsomt, provoserende og sånn som journalisten vil ha det. Nå fikk hun snakke selv, resonnementene ble hele. Hun fortalte om bakgrunnen for de mest omtalte stundtene og ingen av dem er tilfeldige, alle har en grunn og hun har analysert resultatene og da blir det mye som blir paradoksalt. To eksempel: sosialantropologen som mener at Shabana er et individ som ikke representerer en gruppe og da behøver vi ikke høre på henne eller ta henne seriøst. Og så var det han som mente at hun ved å løfte mullaen gjorde hans autoritet mindre og det var ikke bra! Hm...

Siste punkt på programmet var Bokhistorie i opplysningstidens tegn, om Horneman-samlingen på Hamar Katedralskoles bibliotek. Vi ble litt skuffet over skolen, vel den er kjempefin, men fra 2008, en Katedralskole skal da være en gammel bygning.
Det var Elisabeth Eide som jeg kjenner fra jobben min som fortalte oss om denne boksamlinga fra Trondheim, les mer her, i tillegg til bøkene er dette også en slektshistorie så det var dobbelt morsomt. Elisabeth fikk fint frem hvor mye man kan lese ut av en slik boksamling, hvilke fag, hvilke språk, er det noen verdifulle førsteutgaver, mange spørsmål og noen svar hadde hun jo også. Fra 1800-tallet er det lite svensk-språklig (ikke så glad i unionen kanskje), før 1814 finnes flere bøker om den franske revolusjonen, Christian Hersleb Horneman var utsending til Riksforsamlingen, mye idé-historie fra 1700-tallet, biblioteket har en katalog fra 1885, ikke helt komplett, men den viser at det er mer 1800-tall på Hamar enn de andre plassene som fikk velge fra samlingen da den ble splittet, og de bøkene som omhandler oppstarten av Universitetsbiblioteket er også på Hamar. Tilslutt fortalte hun om den store franske encyclopedien, det finnes bare åtte eksemplarer av den i Norge og en er her, ikke komplett, men allikevel en skatt.
Vi fikk en titt i magasinet og det er alltid spennende å se hvordan andre gjør det, jeg så jo en del som gjorde litt vondt og jeg måtte ta meg sammen for ikke å begynne å rydde. Skal vel få ryddet mer enn nok når det nå blir hverdag igjen.



lørdag 20. mars 2010

Dagens tanker er fremtidens virkelighet


Jeg ser at torsdagen ble en trend i seg selv, teknologitrend i biblioteket, Open Access og opphavsretten og brukerne. Det er tilsynelatende enighet i bibliotekverden om disse tingene, men de mest teknologiinteresserte har lett for å glemme at vi må ha noen "hemmelige tjenester" for å ivareta opphavsretten til skaperne av verket. Men rett skal være rett, det var en av de unge hippe som understreket viktigheten av katalogisering. Uten metadata har vi ingenting å tilby våre brukere, nemlig. Jeg har hørt foredrag av han før og han bruker enhver anledning han har til å understreke viktigheten av metadata.
Bortsett fra at Drammensbiblioteket er veldig opptatt av å kalle sine brukere for kunder hadde sjefen der mye nyttig å tilføre. Hun understreket at de sosiale mediene ikke er målet, men et middel til kommunikasjon. Hun hadde mast seg til å få egen hjemmeside for Drammensbiblioteket  i stedet for å måtte bruke kommunens som portal, og oppfordret andre til å gjøre det samme. På en kommunal side (eksempel) blir det lite rom for fleksibilitet, som alternativ for de som absolutt ikke får det til anbefalte hun å lage biblioteksblogg.
Flere innlegg handlet også om viktiheten av den fysiske møteplassen som biblioteket skal være, lavterskeltilbudet kan aldri erstattes av www. Har vi forresten tenkt nok igjennom at vi har både e-postarkivet og bloggarkivet vårt liggende der ute hos et firma som kan bli borte over natta?

Mange bibliotek har etterhvert forstått viktigheten av å ansette andre yrkesgrupper for å få inn annen kompetanse, markedsføring og økonomi for eksempel. Håper bare det fortsatt blir plass for den fagutdannete bibliotekaren og at ikke NPM tar helt overhånd.

Når det gjelder Open Access forstår jeg ikke hvorfor forskere ikke vil publisere sine artikler i et slikt system. De vil heller utgi det gjennom en forlegger som også skal ha veldig godt betalt, unnskyld men har ikke forskeren allerede fått betalt for arbeidet gjennom sin institusjon?

Så var det opphavsretten og brukerne til slutt. Jan Omdahl som i mange år har fulgt musikkens skjebne i det digitale gjennom mange år er ikke optimistisk på vegne av e-boka. Uansett hvilke sperrer vi prøver å legge på mediet vil noen greie å knekke koden. Piratkopiering avgjøres av prisen, blir det ikke momsfritak blir e-boka for dyr og da synes vi det blir greit å ta en kopi. I følge loven har biblioteket lov å låne ut det de har kjøpt, men kan lovteksten overføres til datafiler? Kan vi låne ut kopier av en fil? Hvor mange kopier kan vi låne ut på en gang? Kanskje må vi lage fiktive ventelister. Skal vi kunne spore opp brukere som kopierer den fila de har lånt? Hva da med personvernet?
Gratisprinsippet skvises også her, noen mener nemlig at bibliotekene må ta seg betalt for å låne ut filer. Vel, e-boka er satt på vent, den er nå advokatmat, og det verste er at bokhandlerbransjen forlanger avanse på e-boka???
Hverken forlagbransjen eller forfatterne er begeistret ved tanken på kollektive vederlagsordninger, statsfinansiert litteratur er ikke det samme som statsstøttet litteratur.

Nok en gang var Kim der med metadataen sin, noe mange glemmer er at metadata også er et åndsverk som noen har opphavsretten til. Men han viste også et eksempel på hvordan man kan gi tillatelse til å bruke metadataen bare man oppgir hvem som har opphavsretten: http://www.yr.no/verdata

Torsdagen ble avsluttet med festmiddag, med taler og morsom toastmaster, litt kald og seig mat som seg hør og bør når så mange skal ha mat på en gang. Men man er jo i godt humør og får litt vin i glasset så man godtar det hele, og desserten var god det var alle enige om. Underholdninga til slutt var også fin, en gruppe gutter som heter SOFA, de synger og gjøgler og det var vel akkurat det vi hadde brukt for da.
-

Pub til Pub i Hamar

Torsdagskvelden var det byvandringer som sto på programmet på Bibliotekmøtet og ettersom vi er opptatt av kultur og øl er kultur så ble det det jeg meldte meg på.
Vi startet på den Irske puben og siden det bare er dem som har hveteøl ble det det vi smakte på der.
Klipper fra Wikipedia:
Hveteøl er øl som er brygget med en viss andel hvetemalt ved siden av byggmalt. I Tyskland kreves et hveteinnhold på minimum 50%. Brygging av øl på hvete går tilbake til oldtida; kanskje tilbake til tider da korn ikke ble dyrka i renkultur, men flere sorter i blanding. De aller fleste hveteøl er overgjæra og ikke filtrert. De har derfor bunnfall, og tappa i glass får de en blakk, lys farge. Hveten gir en generelt lysere farge enn bygg.

Neste stopp var Siste indre og her ble det Kilkenny. Vi fikk høre at dette er et rødt irsk øl og skulle egentlig hete Smithwick's, men det var produsentene skulle bli for vanskelig å uttale. Dessuten ble denne alen laget for det øvrige europeiske og canadiske markedet og er ikke helt likt Kilkenny. Ellers er det likt Guinniss, tappes på samme måte og er laget på maltet bygg, humle, vann og gjær og det er overgjæret.
 
Avslutningsvis var vi på Stallen og der fikk vi en tjekkisk pilsnerøl, mørkt som jeg liker det. Navnet er Staropramen og anbefales på det varmeste.
 
Kvelden ble avsluttet på Høgskolen i Hamar med litt fingermat og underholdning av Damenes aften. Kjempeflott kor med en livlig dirigent, kjente det kriblet i koristen i meg.
-

torsdag 18. mars 2010

Faglig påfyll

Vi er ca 800 bibliotekarer som på fire dager skal gjennom et program som kan ta pusten av den ivrigste. På forhånd har jeg valgt meg ut de forelesningene jeg vil ha med meg og i går var det Bibliotekets plass i kunnskapssamfunnet og Biblioteket som støtte for forskning og utdanning.
Mange interessante innlegg fra rektorer, biblioteksjefer og bibliotekdirektører, men noe nytt var det vel ikke. Alle er enige om at biblioteket skal være støttefunksjon for primærgruppen som er studenter og ansatte. Vi er alle enige om at pakkeløsningene fra databaseleverandører og tidsskriftleverandører er for kostbare, vi får for mye som vi ikke har bruk for når vi skal kjøpe de vi har bruk for. Utgiftene til de digitale ressursene har passert utgiftene til det trykte materialet for flere år siden, og ABM må bli enda flinkere å forhandle frem avtaler for oss.

Jeg har ikke fulgt så godt med på læreplaner for grunnskolen de siste årene, men der står det at IKT skal være integrert i undervisningen akkurat som det er i det virkelige liv. Bibliotek, digitalemedier og læring; lykkelig trekant? En undersøkelse viser at det er satt av lite tid til kritisk vurdering og elevene er dårlig på sortering av informasjon, men har ubegrenset tro på egne evner.

Det kom forresten et godt forslag om lesemedisin på blå resept fra Inge Eidsvåg:

Kjell Aukrust mot depresjon
Kjell Askildsen mot overdreven oppstemthet
Agnar Mykle mot manglende lyst
Sigrid Undset mot dårlig hukommelse
og Knut Hamsun mot resten

onsdag 17. mars 2010

Det 72. norske bibliotekmøte

Så var dagen kommet, åpningen av bibliotekmøte på Hamar, og det var ikke hvem som helst som skulle stå for åpninga; H.K.H. Kronprins Haakon var den heldige i år. Og så var det statsråden for Kultur Anniken Huitfeldt som holdt innledningstalen.
Jeg må si at jeg ble enda bedre venn med kronprinsen etter den åpninga; han startet nemlig med å lese fra De elendige, min yndlingsbok, og han leste den passasjen hvor biskopen gir Jean Valjean sølvet han har stjålet fra han og samtidig befaler han til å huske at han dermed har forpliktet seg til å gjøre gode gjerninger for menneskene resten av sitt liv.
Mens statsråden var skuffende svak. Nå har hun sittet lenge nok i stolen til å ha egne meninger om biblioteksektoren, ikke stå der å lese hva andre har skrevet til henne samtidig som hun bruker kroppsspråk og mimikk som en skolejente. Og det var veldig unødvendig å referere til alderen når hun måtte løfte arkene opp til øynene for å se hva som sto der.

På sånne store konferanser er det vanlig at gjestene hilser og jeg må si jeg synes det er høytidlig, det var presidenten i IFLA, den internasjonale organisasjonen for bibliotekfaget som hilste. Hun heter Ellen Tise og er fra Sør-Afrika og synes det var synd at deres rekordvarme sommer var samtidig med vår rekordkalde vinter.

Så var det tid for utdeling av Norsk Bibliotekforenings pris og Knut Olav Åmås som var velfortjent mottaker sa at det var bokstavlig talt den tyngste prisen han noengang har fått. Han takket med å holde et av sine eminente kåserier.

Først og sist var det Ole Edvard Antonsen og Atle Halstensen som spilte fra Antonsens verk Musikalske landskap som tilfeldigvis var å få kjøpt ved utgangen.

Domkirkeodden

På vei ned til Mjøsisen ble vi veiledet av fakler og middelalderguider og der nede fikk vi en kortversjon av Christian Krohgs historie om ferden over isen en sein aprildag.


Det var Ragnar Dyresen som fortalte til glede for noen, mens andre ikke hadde fått med seg det om varme klær, ps: sko er også klær i denne sammenheng.

Etterpå var det sang og hilsninger inne i glassoverbygget, laget av Lund og Slaato før vi fikk litt fingermat inne i låven til Fehn. Takk til Hamar kommune og Hedmark fylkeskommune for fint arrangement.

Syngende guide gjør seg godt i dette miljøet.
Les mer her


matkøen ble litt lang og kaotisk, unnskyld til deg som fikk min vin utover hele deg.

tirsdag 16. mars 2010

Landsmøte i NBF

Nå er det lenge siden sist jeg var på et landsmøte så dette var litt morsomt. Det er landsmøte i Norsk Bibliotekforening på Hamar. Ikke nok med det, det er det 72. bibliotekmøtet også, men det starter først i morgen.
I dag var det landsmøte og vi har fått ny leder; Svein Arne Tinnesand

Før vi kom til valget gikk vi gjennom vanlige årsmøtesaker og det var kun tilløp til diskusjoner om uttalelser (følg med i pressen) og litt mer på handlingsplan, men alt i alt var det ikke mer enn det måtte være for at møtet skulle være interessant.

Fikk bekreftet at Torill; leder i DIS-Norge er veldig oppdatert på måten å drive en organisasjon på for nå kommer også NBF etter med å ha nettverk og ad hoc utvalg i stedet for tungrodde grupper som skal drives som et styre under styre. Det er helt ute, nå kan man drive arbeid via andre kanaler på en helt annen måte som gjør det mer interessant for folk å være med og man får mer gjennomslagskraft også.

Her er de som gikk ut av hovedstyret denne gangen:



Om en time skal vi til Domkirkeodden for den offesielle mottakelsen og i morgen tidlig skal vi møte Kronprinsen, vi glær oss, håper han gjør det samme.
-

lørdag 13. mars 2010

En bønn for den middelaldrende

Herre – du vet bedre enn jeg at jeg blir eldre og at jeg en dag blir gammel.
Avhold meg fra den fatale vanen alltid å skulle si noe om ethvert emne og ved enhver anledning.
Fri meg fra den trangen jeg har til å ordne opp i andres saker.
Gjør meg omtenksom, men ikke kuet, hjelpsom, men ikke dominerende.
Med mitt umåtelige fond av viten er det synd at ikke alt skal komme til nytte, men jeg vil jo gjerne beholde noen venner til slutt.

Hjelp meg å unngå oppramsing av detaljer og la meg beholde nok oversikt til å komme til poenget.
Forsegl mine lepper når det gjelder mine plager og skavanker, for de øker, og trangen til å dvele ved dem stiger med årene.
Jeg tør ikke å be om bedre hukommelse, men jeg ber om økende ydmykhet og litt mindre skråsikkerhet når min hukommelse kolliderer med andres.
Gi meg den nådegave det er å innse at jeg av og til tar feil.

La meg få egenskapen å forbli vennlig innenfor rimelighetens grenser.
Jeg ønsker ikke å bli noen helgen, fordi enkelte av dem er så vanskelige å leve sammen med.
Men et surt, gammelt menneske er en av djevelens største forbannelser.
Gi meg evnen til, Gud, å kunne se det gode hvor en minst skulle vente det, og til å oppdage anlegg hos mennesker som synes blottet for talent.
Gjør meg elskelig nok til å fortelle dem dette.

Anonym fra 1600-tallet. Overs. fra engelsk av Ebba Haslund som har brukt det i morgenkåseri i "Som dagene går" i NRK høsten 1978 .

torsdag 11. mars 2010

Søndagstur til København

Vi fant ut at vi skulle ta en snartur til København, og etter å ha sett et TV-program om rehabiliteringa av Frederik VIII' palé på Amalienborg tenkte vi at det var en fin aktivitet å gå dit å se med egne øyne hvor fint det blir.
Her blir ny kunst integrert i de gamle fine rommene, dette skal bli en bolig både for en småbarnsfamilie og for et kronprinspar som har mange representasjonsoppgaver. Og om noen år er det kongebolig. Da er det Christian IX's palé som må pusses opp.

Slik skal Frederik og Mary bo

DR programmet

Men med kun åtte timer til rådighet ble det ikke noe av besøket, og her er grunnen til det:

mandag 1. mars 2010

Tiden