søndag 30. mai 2010

Arkitektur

Søndagsturen skulle gå til Nasjonalmuseet - Arkitektur på Bankplassen og da passet det jo godt å ta omveien om Operaen for å se nærmere på denne lillesøstera som ligger å vaker der.

Som så ofte før må jeg bare si: Kunsten er å komme på det og den passer til Operaen. Mye folk på taket som vanlig, mange med t-skjorter fra gårsdagens begivenhet la jeg merke til. Seinere ute på Karl Johan var det flere med AD/HD skjorter, eller var det AC/DC (så faktisk begge deler). Skal visst være et stevne på Valle Hovin i dag.

Vi hadde en fin tur rundt havna og så også på det store skoleskipet fra Russland som har vært i byen noen dager.



På museet er det en utstilling om Slottet og Linstow, grei nok, men ikke særlig sprek utstilling. Gammelmodig folkeopplysning som ikke sa så mye nytt. Det tok 25 år og fullføre Slottet og det ble ikke så gedigent som de første utkastene antydet, og før det sto ferdig var byen utvidet så mye at det ikke lå på landet lenger heller. Parkanlegg fra Slottet og til Bygdøy kunne vært noe, men det ble det heller aldri noe av.
Det var ikke lov å ta bilder på utstillingen så dere får evt se på hjemmesiden deres hvis dere vil ha flere opplysninger.
Det var faktisk en fin liten sideutstilling i det gamle bankhvelvet; Linstow som akvarellmaler, en teknikk jeg aldri får fullrost nok, det blir så fine bilder og disse var også veldig bra.

Å besøke Nasjonalmuseet er faktisk gratis så det gjorde jo ikke noe at det ikke var så spennende.

torsdag 27. mai 2010

Streik, eller ikke streik


I skrivende stund vet vi ennå ikke om det blir streik, men vi er klare. Kravet er likelønn, og ikke minst skal vi gi et signal til regjeringa om at vi ikke aksepterer uthuling av Hovedtariffavtalen. Staten er interessert i å slutte med sentrale oppgjør og kun ha lokale, men i lokale oppgjør er det ingen streikerett; og hvilket våpen har vi igjen da?


Det er mange slektsforskere som leser bloggen min, og jeg regner med at dere forstår at jeg måtte tenke på våre forfedre da jeg overhørte en kollega i går som syntes det var tull at vi som hadde det så godt skulle streike.

Jeg holdt tunge for tann, men kunne godt ha spurt henne om hun visste hvorfor vi har det så godt? Kanskje har noen gått foran og banet vei for våre fellesgoder og våre rettigheter?

Jeg har sett min fader ranke ryggen opp i flaggets brus…, dette er en strofe som jeg vet noe om, og det har ikke bare med NNN -fanen på 1. mai i Honningsvåg å gjøre :-)

Fagbevegelsen sto opp for arbeiderne så de skulle slippe å stå med lua i hånda å håpe på litt økning i lønna når prisene gikk opp, eller når familien var blitt litt større. At vi nå har en regjering som vil ha oss tilbake til dette er meget skuffende. Det er gjennom solidariteten og det at vi er mange bak krava som gjør det mulig å komme videre. Derfor var det jo også veldig positivt at Unio sine medlemmer på min arbeidsplass har gått sammen med NTL i en felles streikekomite, mye praktisk informasjon er jo den samme og når vi går sammen om å stå streikevakt blir det mindre på den enkelte. At noen da synes det var for mye forlangt at de skulle miste kompensasjonen de vanligvis har for kveldsvakta får stå sin prøve, for få år siden var det ingen streikende som mottok full lønn under streik. Skal lure på hvem som forhandlet frem det godet?

Ps. Jeg skriver dette på min fritid, jeg har kveldsvakt i dag.

mandag 24. mai 2010

Pappas drømmedag

Lørdag bestemte vi oss for å ta med pappa på en drømmedag i Oslo. Som oftest er det så mye praktisk som skal ordnes når vi er sammen at det blir lite tid til avslapning.
Pappa har en stor forkjærlighet for sjøen, født og oppvokst med den som han er, og i Oslo synes han det er fint på Aker brygge og dit skulle vi.
Men litt praktiskt først, hårklipp! Skal si han synes det var fint å bli stelt litt med:



Og bare se så fin han ble.

Deretter ble det akkurat passe tid til en pils på Ruinen, han ville gjerne se hvordan det var der siden det er i vårt nærmiljø. Etterpå sto valget mellom buss eller trikk inn til sentrum, og han var ikke i tvil; når man en skjelden gang hadde anledningen til å ta trikk så var det stor stas. Han nøt turen i fred og ro, og han er ikke den som kan holde stilt for lenge av gangen så vi forsto at han storkosa seg, ps han satt ved siden av en søt ung dame.

Fra Nationaltheatret gikk turen til Aker brygge, ikke noe problem frem mot Lekteren, men det var mye folk og det ble kanskje litt langt å gå. Vi ville på Rorbua og vel fremme var alle anstrengelser glemt, godt øl i sola ble satt veldig pris på. Betjeninga er jo så hyggelig og det var artig for finnmarkingen at de også snakket nordlending.

Det ble etter hvert litt kjølig og vi ble enige om at vi ville spise inne, valget falt på fiskesuppe til forrett og kveite til hovedrett, et glass hvitvin til var heller ikke å forakte.

Vi regner ikke med at han husker noe av dagen nå, men vi vet at han hadde det veldig hyggelig mens det sto på, og han kan jo se i speilet at han har vært å klippet seg om ikke annet :-)

torsdag 20. mai 2010

Ny telefon


HTCLegend heter mitt nye verktøy/leketøy. Først blir jeg veldig frustrert fordi jeg ikke får til noenting med den, så etterhvert kommer det seg og vi blir litt venner. Regner med å bli veldig god venn med den før vi skal ut på tur og jeg kan få mitt store ønske om å ha med leksikon på ferie oppfylt!

Det blir heller ingen problem for gemalen å få lest aftenposten, det blir lett for meg å følge opp både blogg og FB og e-post. Musikken er i samme enheten, farvel mp3 og fm-radio, og den tar bedre bilder enn den gamle Nokian. Joda, jeg begynner å bli fornøyd.

tirsdag 18. mai 2010

Nå er det forår i Danmark

Så nydelig kan det være når svanen ligger på egg og kastanjene blomstrer langs søene, da er det godt å være i København.
Men den dagen vi kom regnet det bøtter og spann så da var Bymuseet et godt alternativ. Sykkel i byen utstilling og leketøysutstilling litt utenom det vanlige. De hadde brukt stort sett det de har av leketøy og stilt ut litt alternativt, dessuten var det et stort område hvor ungene fikk lov og leke med utstillingsobjektene. Det var livat der det kan jeg love.




Lørdagskveld var det tid for litt blues på Blågårds Apotek, denne gangen en trio som kaller seg for Blues Redefined. Tao Højgaard, Mads Shcou og Kristor Brødsgaard. Det var god stemning og vi ble til de var ferdig. Det hadde sluttet å regne så vi fant oss en buss og kom trygt hjem til St. Thomas.


Søndagen opprant med nogenlunde bra vær, vi tok bussen opp til Utterslevs mose og sammen med en del gjess og enda flere maratonløpere (Cbh. Marathon neste søndag) hadde vi en fin spasertur rundt dette flotte området.


På toget ned igjen møtte vi denne litt slitne Ole og da passet det jo godt å gå på Hvide Lam og høre på Ole Olsen som spilte med Sorte Får.



17. mai opprant med lettskyet pent vær, men fremdeles litt kjølig og vi var litt sliten etter turen på søndag så det ble bare litt småspasering langs søene før det var tid for frokost i familiehaven.

mandag 10. mai 2010

Konfirmasjonstradisjon

På dagen 39 år etter at jeg ble konfirmert var det vår grandnieses tur, borgelig konfirmant i Lillestrøm. Denne jenta har vi fulgt siden hun ble født, hennes oldeforeldre bodde i samme huset som oss så hun var ofte innom.
Begge foreldrene er over gjennomsnittet interessert i musikk og korps så selvfølgelig er konfirmanten også medlem i Lillestrøm skolekorps, og det er det som er dagens poeng.
Korpset har som tradisjon og komme på konfirmasjonsfesten for å hylle konfirmanten med en masj eller to, her kommer de:



Onklene på farsiden er også korpsmennesker og de kunne fortelle om den gangen kullene var så store at korpset deres hadde 14 spillinger på en søndag. Og ettersom det var brus og is på alle stedene avstedkom det mange morsomme episoder med noen busker innvolvert. Den gangen var det også tradisjon at konfirmanten ble med å spilte, i går sto hun sammen med oss å hørte på, etterpå kom alle sammen frem til henne og hilste, noen med gaver. Så fikk alle sammen brus og is og en hyggelig prat, jeg har jo vært klar over denne tradisjonen før, men aldri opplevd den på nært hold og jeg må si det varmet, veldig hyggelig. Tror lillesøster står her og gleder seg til det blir hennes tur.


Ellers var dette en anledning hvor vi fikk treffe den andre delen av konfirmantens familie. I og med at vi er ett ledd lenger ute er jo ikke det så ofte at vi har møttes. Både farmor, tanter og onkler på farsiden og fettere og kusiner som vi aldri har møtt før.Det var veldig artig å se hvordan disse søskenebarna ligner på hverandre, spesilt to av jentene var veldig lik, både i sinn og skinn. Og jeg er jo litt opptatt av aner og den slags så jeg leter jo litt ekstra.

Ps. det er Sunnmørsbunad hun har på, hennes farmors-slekt er derfra.
-

søndag 9. mai 2010

Marked på Ekeberg


Vi tok turen opp i høyden for vi hadde hørt at det skulle være veteranbilutstilling. Det var det jo også. Men det var et enda større marked, loppemarked eller kremmermarked alt ettersom. Mye rart å se på, noe fint også, men vi greier å dy oss fra å handle, vi har ting nok og liten plass å lagre på.


1930 modell
1957 modell

På vei ned igjen så vi utover Bjørvika og der var skulpturen utenfor Operaen på plass. Den skal ikke avdukes før til uka, men innpakkinga falt av under transporten så her er den i all sin prakt. Leser i avisen i dag at folk har tatt godt i mot den, den står i stil med bygget og de supplerer hverandre godt. Og "sukkerbiten" på utstikkeren er revet, det var opprinnelig administrasjonsbygget på Nyland verksted, og det kjenner jeg kun fra Monopolspillet, virksomheten ble avsluttet i 1971 og det var noen år før jeg flyttet til Oslo.


Ellers begynner Barcode å virkelig ta av, jeg har et prosjekt gående; jeg tar bilder av område jevnlig og skal presentere det når utbygginga er ferdig.

mandag 3. mai 2010

Teatertur til Tromsø

Vente på Godot av Samuel Beckett.

Med tjyvlånt bilde fra  Hålogaland Teater sin hjemmeside.

Vi satt og så på Nytt på Nytt for noen uker siden og herrene Figenschow jr. og Sørbøe var gjester. De kunne fortelle at de skulle ha premiere i Tromsø på Vente på Godot om få uker. Vi heiv oss på telefon og spurte om noen ville ha besøk og være med på teater? Vi kombinerte det med 1. mai feiring og hadde en meget vellykket slutten på vinteren tur.

Godot kjenner vi fra salige Fjernsynsteateret, tror det var Tom Tellefsen og Espen Skjønberg som hadde hovedrollene den gang. Nå er det i nyoversettelse av Jan Erik Vold og holder helt inn.
Absurd teater er det, men med det samspillet mellom disse to som kjenner hverandre så godt og har taiminga fra komedie og standup, blir det veldig jordnært også. Det er ikke et kjedelig øyeblikk og når det er ferdig kunne vi tenkt oss å se det en gang til, med det samme.
På scene Øst på HT blir det intimt, scenografien er strippet til det minimale, men med lys og musikk fylles scenerommet helt opp.
Så alle dere som bor fra Harstad i sør til Kirkenes i nord, kjenn deres besøkelsestid når turnéen starter 19. mai, og dere som bor i Tromsø har fremdeles muligheten frem til den 12.
-