mandag 29. november 2010

Jul i Lillestrøm


Ut på torvet synger det et kor; Skjetten Dur & Moll

Lillestrøm kan smykke seg med verdens fineste julegate og i går ble den tent for 54. gang. Vet ikke hvor mange vi har fått med oss, men det har blitt noen.

Og det er ikke så mange årene siden pynten kom i plast, før det var det gutta på E-verket som flettet kransene  av ekte granbar. Et tips for å få et skikkelig overblikk er å kjøre ned fra Skedsmokorset på kveldstid, da ser man Julegata i all sin prakt.

En gang i tiden var jeg med i koret også, nå tror jeg det var en 5-6 stykker igjen av den gamle gjengen, men sangene er de samme. Veldig hyggelig at de synger "Jul i Lillestrøm", den sangen ble laget av kormedlemmer til en juleforestilling på 90-tallet og gir meg mange gode minner hver gang jeg hører den.

Ser du lysene skinner,
hør på lyder som minner,
ja nå er den her ,den tid vi har kjær
vi synger julen inn i Lillestrøm.

søndag 28. november 2010

Hank von Cornelis

tv2underholdning.no

Nei, nei og atter nei. Hans-Erik Dyvik Husby er ikke skuespiller, det er ikke nok å styles opp til å ligne Cornelis så bare blir man Cornelis!

Det var en nokså flau opplevelse å se denne filmen, replikkvekslingen var treig og fremtoninga kunstig. I de senere år har vi jo sett et par gode filmer basert på musikeres liv, Edith Piaf og Jonny Cash, men dette er ikke i samme klasse som dem.

Dessuten lærte vi ikke noe nytt om Cornelis' liv, de som er yngre enn oss kan sikkert lære noe, men vi var "med" da alt dette hendte så det ble bare en oppramsing av kjente opp- og nedturer for polaren.

En scene var veldig bra forresten, og det er på slutten fra Roskilde, tror nok det er sant at de stusset litt da det gikk opp for dem at de skulle opptre på den oransje scenen. Det må jo ha vært stort for Cornelis å få oppleve det etter så mange nedturer og med vissheten om at han kun hadde kort tid igjen å leve.

Det ble en lang de-briefing med Cornelis på CDspilleren etterpå, så mitt råd er; bruk pengene på en samle CD istedet for til kinoen.

torsdag 25. november 2010

En kveld på Musikkhøgskolen

Sånn på slutten av året pleier Norsk bibliotekforening Oslo/Akershus å invitere medlemmene til møte i ett dertil egnet bibliotek, i år var det NMH biblioteket som åpnet sine dører for oss.

På musikkhøyskolen har de selvfølgelig konsertsaler, her arrangeres stadig konserter, mange av dem åpne for allmenheten og gratis også. Skulle gjerne hørt dette orglet. Har du forresten tenkt på hva som er dirigentens instrument?


Det første man ser når man kommer inn er denne veggen, flott å se gjenvinning av jernskrot på denne måten, kunstneren er Paul Brand og verket heter Kontrapunkt og er fra 1988. Bygninga ble tatt i bruk i 1989.
  

Omvisningen i biblioteket var  spennende, masse CD-plater, veldig lurt å sette dem opp etter nummer for det er jo umulig å bestemme om man skal sette dem opp etter komponist, utøver eller tittel. Hjemme har vi jo bare en brøkdel av antallet og vi har problemer med å finne frem.


Biblioteket har mest noter og de er satt opp etter et eget system som egentlig er tysk, det borger for ordnung og reda. Biblioteklederen fortalte litt om vanskelighetene med å få tak i alle delene til et partitur som jo må være av samme utgivelsen for at orkestret skal kunne bruke dem.

Biblioteket har også bøker selvfølgelig, mest i 700 klassen, men også litt annet, psykologi og adferdsterapi for eksempel.

Biblioteket har Lindemanfamiliens instrumentsamling og den er jo verdt et besøk i seg selv; legg merke til fiolin nr. to fra høyre, den har ingen kasse så den heter Hybelfiolin, så kan du jo selv finne ut hvorfor.


Uten mat og drikke intet førjulsmøte i Bibliotekforeningen, og som vanlig var det tapas og det smakte utmerket og det var mat nok til alle de ca 50 medlemmene som var møtt frem.



Og så var vi så heldige at det var noen studenter som også ville gi oss åndelig føde, disse jentene kan vi vente oss mye av i fremtiden. Om ikke så lenge skal de være med i en konkurranse for unge musikere og siden når de gjør furore på Metropolitan og La Scala så kan vi si at vi så dem først.


Dirigentens instrument er forresten koret, korpset eller orkesteret.

mandag 22. november 2010

Nydalen og Bjølsen


Det er vel ikke til å stikke under en stol at Handelshøyskolen BI har bidratt til at Nydalen har utviklet seg til å bli en aktiv bydel. Selv på en søndag var det godt besøk i kantiner og kollokvierom og med åpne bakeri, kafeer og kiosker fremstår bydelen som levende og aktiv. At T-banen også går hit hjelper nok på aktiviteten.

Tidligere var dette dalføret langs Akerselva både et fabrikk- og boligområde, nå mest bolig og tjenesteytende næringer. Det var to store fabrikker som dominerte; Nydalens Compagnie og Christiania Spigerverk. Det første var et tekstilindustriselskap som startet som bomullsspinneri og utviklet seg med veveri, fargeri og blekeri og ble landets største tekstilfabrikk med opptil 1100 ansatte. I dag er det sammensluttet med andre selskap og er en del av eiendomsselskapet Linstow.
Spigerverket laget spiker, varmsmidde sådanne faktisk, senere laget de også valset flattjern.


Grefsen kirke ligger fint til i åsen og er godt synlig også over alle de store bygningene i Nydalen.


Her i Nycoveien er det laget adskillige Globoid-tabletter og Nyco Fruktsalt, kan jo passe på en søndagsmorgen det kanskje?


Lenger ned mot Bjølsen ligger De Norske Gjær- og Spritfabrikker grunnlagt i 1918 da man slo sammen åtte gjærfabrikker. Her han man også laget buljong, eddik og sennep under navnet Idun. Nå er det snart bare porten igjen, boligbygginga er ikke slutt og nå nærmer den seg fabrikkområdet. Mange av husene her er tømt nå og det ser ut som de skal rives.


Her er vi virkelig på gamle tomter, i Bentsebrugata 23 bodde vi i tre år, midterste oppgang, tredje etasje til høyre. Gemalen var vaktmester så derfor bodde vi billig, og fikk spart opp så mye at da denne hjelpevaktmesteren ville ut å utforske omgivelsene hadde vi råd til å kjøpe leilighet utenfor byen. Men det er en annen historie som vi får komme tilbake til en annen gang.

tirsdag 16. november 2010

Etterstad

Det ble da en liten tur denne søndagen også, til tross for besøk fra Tromsø. Besøket reiste videre kl. 05.00 søndagsmorgen så vi kom oss ikke ut så veldig tidlig.
Som så ofte starter vi med å gå gjennom Kværnerområdet som stadig vokser. Nå holder de på å gjøre klar en ny tomt. Her i skråninga skal det visst bli noen lavere blokker: Obos


Deretter gikk turen over Etterstad, midt i dette store boligområdet ligger Etterstad videregående skole.


Opprinnelig var det Oslo teknisk-maritime skole og Oslo kokk- og stuertskole som ble slått sammen i reformen i 2001. I tillegg har bygningen gjennomgått store rehabiliteringer og blitt bundet sammen med et nybygg i 2006. Første byggetrinn var ferdig i 1952-54, teknisk- maritimsk skole kom til i 1964, den hadde startet som Oslo Maskinistskole allerede i 1890.

Mitt utmerkede byleksikon kan også fortelle meg at utenfor inngangen til restaurant Neptun (klart de må ha det på en sånn skole)  henger en fasadeskulptur i bronse laget av Per Palle Storm i 1954 av Neptuns datter.

mandag 8. november 2010

Sagene og Ila

Den første søndagsturen i november startet med busstur til Tåsen. Litt kaldt var det, men sola varmet godt så det ble en fin tur nedover mot Bjølsen, som vi bare passerte denne gangen, over Sagene og mot Iladalen.

Dette er en del av Det Rivertzke kompleks, med en nyere blokk i bakgrunnen. River'n som det heter på folkemunne ble bygget i 1912 av arkitekt Kristen Rivertz. Han var en kar med mye sosial samvittighet og engasjement så han stiftet et aksjeselskap som skulle bygge lyse og luftige arbeiderboliger. Kommunen var ikke enig og på en måte fikk de jo rett, de måtte inn med økonomiske midler for å redde prosjektet. Men 479 leiligheter ble bygd, nå er det litt færre fordi nye standardkrav har gjort at man har slått sammen noen leiligheter. Vi synes det er et fantastisk fint område og det vises at folk trives her, mange uteplasser mellom husene, rent og pent og rolig på en søndags formiddag.


Lenger nede i Stockfleths gate finner man dette kjempekomplekset av noen leiegårder, oppført 1917-19 av arkitekt Harald Aars. 183 leiligheter fordelt på 22 oppganger. I følge Oslo byleksikon har man ødelagt fasaden når man byttet til sprosseløse vinduer. Vi synes det var fasinerende stort.


Ved Ila kirke øverst i parken finner man denne trappen, det gir et majestetisk inntrykk med en så stor trapp. I byleksikonet kan man lese at kirken ble innviet Kristi himmelfartsdag 22. mai 1941 av biskop Eivind Berggrav, jeg nevner det spesiellt fordi jeg vet noen som bodde i biskop Berggravsgate i Tromsø. Kirka ligger veldig fint til øverst i dalen/parken, men særlig pen er den ikke.


Iladalen bolig- og parkområde er fra 1931-58 og det er også kommet til noen nye blokker de siste ti årene. Her ser det også ut som folk trives, ikke så fristende akkurat denne dagen, men de har en fin uteplass her.


Etter å ha krysset Alexander Kiellandsplass og gått nedover mot sentrum svingte vi opp i Telthusbakken. Her ligger noen små pene hus, de fleste pent renovert på 1970- og 80 tallet. En liten idyll i storbyen. Litt vanskelig å få et bra bilde, spesiellt siden sola står så lavt at den gir så lange skygger.

Tilslutt et oversiktbilde av byen under Ekeberg. Vi talte i hvert fall 11 kirketårn i denne utsikten. De som bor her oppe har en veldig fin utsikt.