tirsdag 31. mai 2011

Tromsø en helg i mai

Fremdeles mye sne på fjellet, men vi kunne se at det smeltet

Det nye rådhuset er ikke spesielt pent


Den store røde bygningen på dette bildet er Kongsbakken videregående skole, Tromsø gymnas. En venn laget en gang et kvad om dette bygget; Hva vore Tromsø i all sin glans om ikke dette skitthus fans.
Nå synes jeg det samme kan sier om blokka nedenfor.

Hurtigrutekaia skal utvides og man må jo knuse noen egg for å lage....



Her kan man se hvor langt ut den nye kaia kommer, blir trangt i sundet


Her har vi Tromsø i et nøtteskall; gammelt og nytt og snedekte tinder bak


Husene på Skansen er noen av de eldste i byen, og et yndet utfartsted på fine dager, bare synd at det er bygd så mange store hus fremfor at man knapt ser sundet lenger derifra.

Fine husrekker, Nordre Tollbugate


Denne dama var en av veldig mange i Storgata denne lørdagen

Storgata ble nesten stågata, men hyggelig i finværet det var det

Tedans på Nye Rorbua

Og så ble det midnattsol denne gangen også

tirsdag 24. mai 2011

Gratulerer med dagen til Robert Zimmerman


Jeg så i et intervju før helga at han uttalte at navn og foreldre kan man ikke velge selv, vel han valgte jo selv et nytt navn; Bob Dylan og i dag blir han 70 år ung.

Selv har jeg egentlig ikke noe dypt forhold til hans diktning og musikk, men når gemalen er så opptatt av han har det jo smittet litt. Fra før hadde jeg et sterkt forhold til Dylans politiske engasjement så protestsangeren kjente jeg, men om det var et svik fra hans side å sette elektrisitet til gitaren eller ikke, det har jeg ingen formening om. Vi hører mye på Dylan anno 1975 for det sier gemalen er best, og jeg kan også høre Unpluged med stor glede.

Tidlig 70-tall kjøpte jeg Jan Erik Volds gjendiktning av Dylan og den likte jeg veldig god og vi har brukt den flittig. Her er det hentet inspirasjon til både forlovertale og gravtale og her er det hentet trøst i tunge stunder ellers i livet.

Siden Norge er i krig i disse dager, uansett hva noen måtte påstå; vi er med i krigshandlinger opptil flere steder i verden uten at vi engang er truet. Derfor velger jeg dette verset for å ønske Bob Dylan tillykke med de første 70:

Come you masters of war
You that build all the guns
You that build the death planes
You that build the big bombs
You that hide behind walls
You that hide behind desks
I just want you to know
I can see through your masks

Og i Jan Erik Volds utmerkede omsetning:

Hør her, krigsfabrikanter
Som fabrikkerer gevær
Som fabrikkerer fly med bomber
Som fabrikkerer død især
Som sitter trygt bakom vegger
Som sitter trygt bakom bord
-jeg vil bare ha sagt at
Jeg gjennomskuer deres ord

mandag 23. mai 2011

Shortcuts med Erik Magnussen



Søndagstur i regn går naturlig nok til innendørsaktiviteter. Denne søndagen var den første med en utstilling på Kunstindustrimuseet En utstilling av en dansk designer, vi dit.

 
Erik Magnussen heter han, han er sytti år nå og kun tyve da han startet sin karriere på Bing & Grøndal, utdannet keramiker ansatt som industridesigner. Hele sin karriere har han brukt til å lage enkle og funksjonelle ting, jeg nevner i fleng: kaffekanner, tekanner, stoler, lamper, bestikk, vesker.

Og hele tiden med det for øyet at tingene skal være rasjonelle å lage sånn at produksjonskostnadene ikke skal blir for høye og at bruken skal være enklest mulig.


Et eksempel er denne stablestolen, det er 40 stykker her, Thermo som er hans varemerke, produsert for Stelton, med den kan man skjenke seg kaffe med en hånd. Servisene kan stables, fat kan brukes til lokk og det er god slingrekant så de kan brukes om bord i båter også, de er og mye brukt av institusjoner, hoteller o.l.



Stålbestikket ligner annet innen dansk design, men er mer gjennomtenkt når det gjelder bruk. På kniven er det en fordypning som gjør at man får bedre grep når man skal skjære med den.


Utstillingen står til 28. august så du har godt tid, neste regnværsdag kan du ta deg en tur.


Hjemturen tok vi over Hammersborg og jeg har aldri sett Deichmanske fra denne vinkelen før.

Og så må jeg bare si noe om denne fantastisk frodige våren vi har, Kastanjetrærne spesielt, disse står på Gamlebyen gravlund og er så magnifike som bare kastanjer kan være. 


Nesten som en orkide

onsdag 18. mai 2011

Hurra for søttenemai

I år var vi hjemme på 17. mai og yndlingsdattera inviterte på frokost, hun hadde pyntet så fint og de hadde laget nydelig mat.



Denne var helt fantastisk, marengsbunn og vaniljekrem og masse bær
 Etter hvert trakk vi nedover mot sentrum og her var det folksomt, men god stemning i finværet.




Der sto plutselig utenriksministeren også


Tivoli i Brugata

søndag 15. mai 2011

Østensjøvannet

En liten busstur fra heimen finner vi en av Oslos idyller; Østensjøvannet. Og endelig fikk vi anledning til å ta en tur, været var ikke helt perfekt denne dagen, men vi hadde flaksen på vår side og ble ikke så veldig våt.


Når jeg tenker på Østensjøvannet tenker jeg kanadagjess og problemer. Nå vet jeg at myndighetene også er klar over at det er blitt et problem med gjessene så de driver aktivt med å punktere egg så det ikke skal bli for mange av dem.


Med det er også vanlige gjess her og de er nå litt fine også da, ser så stolt ut at.



Ser ut som de vokser villt her

Man skulle ikke tro at man var midt mellom boligområdene her, kunne like godt vært dypt inne i marka.



Regnet kom for fullt på slutten av rundturen rundt vannet, da var det bra at vi fant kineseren Olsen på Bryn. Og da det etter en stund ble et lite opphold så kunne vi løpe hjem før det kom en ny skur. Det er jo bra for skogbrannfaren at det kom litt regn nå.

søndag 8. mai 2011

Første søndag i mai

som ikke er første mai; da er det Sangselskabet Guldbergs Akademiske kor som er førstesangere:

 

mandag 2. mai 2011

En fin førstemaidag


For første gang på mange år var vi på førstemaifrokost. I Gamlebyen Arbeiderparti hvor Hadia Tadjik holdt en fin appell for dagen.

Det var godt oppmøte og god mat og litt allsang, flott start på dagen. Vålerenga skolekorps kom og spilte og gikk med oss til Rudolf Nilsen monumentet i Heimdalsgata hvor det var kransenedleggelse før vi gikk med korpset til Youngstorget.



Marianne Borgen og Libe Rieber Mohn holdt talene før de førte ann i toget
 Etter taler og allsang på Youngstorget fant vi vår vante plass i Torggata og i år var toget en time langt.

Sinsen ungdomskorps drilltropp

Denne gutten har vært med i mange år, skal tro hva han skal bli når han blir stor?


søndag 1. mai 2011

Første maidagen

Rudolf Nilsen 1926