torsdag 23. august 2012

Sensommer i København

På programmet denne gangen sto Louisiana, dette flotte stedet 35 minutter med tog nord for København som alltid byr på fine opplevelser.


Akkurat nå er det en stor utstilling om nordisk arkitektur, med stort fokus på en av mine hjertesaker; bruken av det åpne rommet. Arkitektene kan legge til rette, men folk bestemmer, bommer arkitektene så blir ikke parker og plasser brukt.




Hotellet vi valgte denne gangen var skivebom;

"utsikt" fra hotellrommet

dgi-byens hotell, styr unna. Km-lange korridorer, føltes i hvert fall sånn, vinduene ut mot jernbanen og vei med mye trafikk. Sola står på hele dagen og de har ikke A/C, det sto en liten vifte der som gjorde at vi kunne forflytte lufta litt. Vinduet måtte være lukket pga hylende togtrafikk. Rett ved Hovedbanegården går det minst to tog til en hver tid. Men nå er det sagt og vi lot ikke det ødelegge turen.


Andre punkt på programmet var Historytours med Christian. Denne gangen med utgangspunkt i den store danske skuespillerinnen Johanne Luise Heiberg. Hennes liv fra 1812-90 falt sammen med store begivenheter i København og hun kjente mange både i kultur og næringsliv, og alle ville kjenne henne så derfor faller mange store begivenheter sammen med hennes liv. 
Er du i København en lørdag så bør du sterkt vurdere å sjekke opp Christian sine turer, går fra Højbroplass kl. 1200.


De neste punktene på vårt program ble rett og slett slettet. Det var gatefesthelg og gayparade og dette sammen med sommerværet som slo til for fullt gjorde at vi holdt oss ute i gatene og vi kårer Studiestredet til vinneren. Tilogmed musikken var bra, helt utrolig, men tror ikke den ville fungert andre steder så det blir nok ikke noe vi hører på hjemme, he he.
Fikk spørsmål fra en kollega om dette ville fungert i Oslo, nei dessverre, gatefest i Oslo ville blitt flatfyll og ikke den gleden vi opplevde på lørdag.


Med egen balkong ble det skikkelig cruisefølelse

Farvel for denne gangen, nå blir det desember før vi kommer tilbake.

mandag 13. august 2012

Lindøya


Endelig ble det forutsigbart søndagsvær og vi kunne dra på picnictur til Lindøya som har stått på programmet hele sommeren.




Vi ble ikke skuffet det er helt sikkert, en skikkelig idyll i Oslofjorden denne 410 dekar store øya som faktisk hører til vår egen bydel Gamle Oslo. Øya har vært statens eiendom siden reformasjonen og fra 1923 ble det gitt tillatelse til å bygge hytter her. Før det brukte folk telt og de laget seg plankehytter av det de hadde til rådighet, pianokasser og bilkasser var veldig populært. Ikke alle synes dette var greit, mange klaget på de sanitære forholdene og forsøplingen så derfor ble det lov å bygge hytter og samfunnet ble mer regulert. Men det var altså et lavterskeltilbud til vanlige arbeidsfolk som fikk råd til å være ute på øyene for å få lys og luft. Nå må du ut med 3 mill for en hytte, men så er vi jo litt rikere nå til dags.


De yngste av øyboerne badet og påsto det var deilig, 19 grader er ikke det i mine øyne, men ok, det ser veldig deilig ut.


Øya er utrolig variert, skog, ganske høye klipper, gressletter, sandstrender og skjærgård, alt i ett. Det er til og med naturreservat her ute, opprettet i 2008 og det erpå 95 dekar. Hyttene står stort sett samlet rundt åpne sletter, organisert i roder med hekker mellom seg fordi det ikke er lov å sette opp gjerder.


Her ute på fyret satte vi oss med vår nye picnicsekk og koste oss med medbrakt mat og drikke.
 

Det er en vedtatt fargeplan for hyttene, de skal være grønne, gule eller røde og her var de på rekke og rad.


Meridian-støtten heter Christiania-meridianen og er fra 1850, ikke like mye styr her som i Greenwich, men like viktig. Denne gjorde det mulig å beregne mer nøyaktig byens østlige lengdegrad. Det er fri sikt til Observatoriet på Solli og da er jo resten bare litt matematikk.



Og det mest geniale er jo at for oss som har månedskort så koster det ingenting ekstra å reise ut til øyene.

torsdag 9. august 2012

Lille Tøyen hageby



Ett lite stykke England midt i Oslo. Området ble opparbeidet fra 1917-22 for å avhjelpe boligmangelen i hovedstaden. Her var både ett- to- og treroms leiligheter og alle hadde eget kjøkken. Senere har det kommet til arker på takene og hagedører uten at det har ødelagt helhetsinntrykket, eller utrykket alt etter som.



Fine uteområder for lek og fellessamvær gjør at denne lille småbyen blir lys og luftig. Lite trafikkstøy, men som alle andre steder i indre by, gateparkering og en del lokaltrafikk.


Synes folk er veldig flink å pynte med blomster og grønt og vedlikeholdet er upåklagelig. Veldig hyggelig å vandre rundt her en stille søndagsformiddag.


Frodige forhager og åpne bakhager hvor familiene satt med formiddagskaffen og barna lekte rundt dem, rene idyllen!


Her er utsikten fra andre siden av veien, her heter det Keyserløkka. Dette området ble bygd opp etter 1945 og det gikk veldig fort for seg, men nå er det et stort rehabiliteringsarbeid i gang og blokkene blir kjempefine med nye vinduer, større balkonger og ny kledning. Denne rehabiliteringa var ikke etter byantivarens ønske, men beboerne vant den kampen. Og ærlig talt det kan da ikke være så viktig å bevare alt slik det var når det som var ikke var godt nok.

Kilde: Wikipedia