tirsdag 19. mars 2013

Giftemål og etnisitet

Bryllup i Kautokeino 1957 www.digitaltmuseum.no

 Jeg lovet for en stund siden å komme tilbake med en liten snutt om dette med hvem som giftet seg med hvem over de etniske grensene før i tida.

Jeg fant en doktoravhandling som jeg greide å tyde litt av og her er hva jeg fant:



Språkforsker, etnograf, kulturhistoriker, skolemann og politiker Just Qvigstad mente at nordmenn fra gammelt av hadde sett ned på samene og at interetniske giftemål ble sett på som «misgifte». Giftermål over de etniske grensene hevder han forutsatte at den samiske parten behersket det å være norsk, men også slik at når samiske parter først var norsk gift, var den samiske etniske tilhørigheta ikke lenger synlig.

Kvenene har i størst grad inngått blandete ekteskap, deretter nordmenn mens samene holdt seg mest til sine egne, og at samer og nordmenn giftet seg med kvener i større grad enn med hverandre. Dette mente statistikeren Anders N. Kiær var fordi kvenene var i en mellomstilling mellom de to folkegruppene. Med utgangspunkt i et etnisk hierarki der norsk befolkning var øverst, så blandet, kvensk og samisk viser han også at giftermål nedover i hierarkiet alltid var vanligere for menn enn for kvinner, og begrunner dette med at menn likevel ikke endret status ved giftermålet slik kvinner gjorde. Dette hierarkiet bekrefter han ved å vise til at det forekom tilsvarende mønster mellom øvre og nedre sosiale lag i det norske samfunnet.

Utover Kiærs analyse av den etniske herkomsten til den nordnorske befolkninga i 1875 er det gjort få systematiske analyser med henblikk på den samiske befolkninga på giftermålsmarkedet. En undersøkelse av giftermål og faddervalg i Kvæfjord viser at det var samiske menn som inngikk ekteskap med norske kvinner først, men at dette var menn som behersket det å være norsk, og framstod som norsk etter ekteskapet. Det blir også hevdet at samiske menn ble norsk før kvinnene, blant annet fordi de lærte språket først som deltakere på et felles arbeidsmarked med nordmenn. Dette kan altså ha gjort at de fikk tilgang til det norske giftermålsmarkedet først.

Den kvenske befolkninga var i mange områder så fåtallig at de var tvunget til å gifte seg over etniske grenser, og professor og tidligere faglig leder av Registreringssentral for historiske data i Tromsø Gunnar Thorvaldsen har hevdet at kvenene på denne måten virket som en katalysator på oppløsninga av det etnisk segmenterte giftermålsmarkedet. Kiær viser også i sin analyse at kvenene»---hyppigere end Lapperne indgaa blandede Ægteskaber». Qvigstad mente at motsetningene mellom kvener og nordmenn var mindre enn mellom samer og nordmenn. Eilert Sundt hadde også lagt merke til at det forekom giftermål mellom samer og kvener, en allianse han mente falt heldig ut for begge parter!


 KILDE: Larsen, Birgit. Giftermål og etnisitet : samer, nordmenn og ekteskap i Karlsøy 1770-1900. Tromsø, 2008.

søndag 17. mars 2013

Midt i mars

På en hvit(malt) benk på Galgeberg

Bård Breiviks skulptur med nysnø

Foppallsesongen er i gang på Klosterenga

Flisene på moskéen tåler ikke frost


Teaterplassen får nyte sola og utsikten mens de kan

Mor gud, ca 1970 laget av Berit Soot Kløvig
Kan sees på Kunsthall Oslo frem til 21. april. Utstillingen heter Hold stenhårdt fast på greia di.




mandag 11. mars 2013

Wenche i Oslo Konserthus

Foto: Bjørn Opsahl, lånt fra Wenches hjemmeside


Lørdag var det julekveld igjen, julegaven fra Gemalen ble konsumert. Vi var på Wenche Myhre konsert og hadde en flott opplevelse sammen med tusen andre fans. Hørte flere som sa at dette var julegave og opplevelser er da en flott gave å både gi og få.

Konserten startet selvfølgelig med Når jeg blir seksogseksti, men gikk raskt over i den nyskrevne låta fra Åge Aleksandersen; Prinsessesmil og fortsatte med Jan Eggumlåta En natt forbi som også er skrevet til henne. Mer overraskende var det at Alf Prøysen også hadde skrevet til henne, oversatt i alle fall; Trollmannen fra Oz og Over regnbuen. Wenche spilte Dorothy på Oslo Nye i 1966.
Så fikk vi se bilder av barn og barnebarn mens hun sang Småfolk, veldig hyggelig og typisk Wenche å by på private bilder.
Når hun først var inne på samarbeidsprosjekter kom hun jo for til Povel Ramel og vi fikk først De sista entusiasterna før Anders Eljas kom med på Diggardeg, helt fantastisk fremførelse.
Denne første bolken ble avsluttet med en nydelig fremførelse av Erik Byes Vår herres klinkekule, her viser hun at dette faget kan hun, fraseringer og mikrofonbruk er så proft at det er en fryd.
I tillegg til Anders som er orkesterleder og spiller keyboard og flygel har hun med seg fire andre gutter på hhv gitar, bass, keyboard og egen kjøkkenavdeling. Og så har hun med brodern sin, Reidar på saksofon og de spilte et par nummer fra musicalen Sweet Charity som Wenche spilte i 1989.
Så mens Wenche fikk pustet på litt og skiftet jakke spilte orkesteret et Abba-potpuri fordi det er Anders som i sin tid arrangerte de låtene for nettopp Abba.
Wenche sang deretter en av de fineste sangene fra Chess før hun gikk igang med en gjennomgang av hele sin karriere, på løpende bånd fikk vi Jeg er kvinne, La meg være ung, Du og jeg og vi to, Gi meg en Cowboy til mann (hun mente at hun nå hadde funnet ham), Sussebass som hun sang med sine to kordamer, Det er søndag, Åh Sheriff, Katta vår, Vinter og sne, Keep smiling og Seksog seksti til slutt mens filmopptaket av henne på motorsykkel gjennom Los Angeles vistes på skjermen.

Etter en voldsom applaus fikk vi ekstranummeret: Vi lever!
Og ingen kan vel unngå å få en tåre i øyekroken når man vet hva Wenche har slitt med gjennom årene, ikke minst de siste med kreftdiagnose, behandling og alt som hører med det.

Men så lenge det går blod i gjennom oss!
Takk for en fin konsertopplevelse.

lørdag 9. mars 2013

København i mars

Ikke vinter og ikke vår, men København er København. Noen bilder fra forrige helg:

Kongens have er nystriglet

Smørbrød på Funcks til 20 kr stk.

P-dagen og vi møtte dem på sted 3 av 11, de var ved godt mot

Nordmannen var på plass på Hvide Lam

Nationalmuseet forklarer trykkekunsten

Ja, det er Nyhavn

Sukkenes bro?

Hils til Kari

Flott musikk, men vi savner den norske røykeloven

Kastellet i "vårsol"

Neptun hotell, anbefales

Mitt julegaveønske, gemalens til høyre