lørdag 20. mars 2010
Dagens tanker er fremtidens virkelighet
Jeg ser at torsdagen ble en trend i seg selv, teknologitrend i biblioteket, Open Access og opphavsretten og brukerne. Det er tilsynelatende enighet i bibliotekverden om disse tingene, men de mest teknologiinteresserte har lett for å glemme at vi må ha noen "hemmelige tjenester" for å ivareta opphavsretten til skaperne av verket. Men rett skal være rett, det var en av de unge hippe som understreket viktigheten av katalogisering. Uten metadata har vi ingenting å tilby våre brukere, nemlig. Jeg har hørt foredrag av han før og han bruker enhver anledning han har til å understreke viktigheten av metadata.
Bortsett fra at Drammensbiblioteket er veldig opptatt av å kalle sine brukere for kunder hadde sjefen der mye nyttig å tilføre. Hun understreket at de sosiale mediene ikke er målet, men et middel til kommunikasjon. Hun hadde mast seg til å få egen hjemmeside for Drammensbiblioteket i stedet for å måtte bruke kommunens som portal, og oppfordret andre til å gjøre det samme. På en kommunal side (eksempel) blir det lite rom for fleksibilitet, som alternativ for de som absolutt ikke får det til anbefalte hun å lage biblioteksblogg.
Flere innlegg handlet også om viktiheten av den fysiske møteplassen som biblioteket skal være, lavterskeltilbudet kan aldri erstattes av www. Har vi forresten tenkt nok igjennom at vi har både e-postarkivet og bloggarkivet vårt liggende der ute hos et firma som kan bli borte over natta?
Mange bibliotek har etterhvert forstått viktigheten av å ansette andre yrkesgrupper for å få inn annen kompetanse, markedsføring og økonomi for eksempel. Håper bare det fortsatt blir plass for den fagutdannete bibliotekaren og at ikke NPM tar helt overhånd.
Når det gjelder Open Access forstår jeg ikke hvorfor forskere ikke vil publisere sine artikler i et slikt system. De vil heller utgi det gjennom en forlegger som også skal ha veldig godt betalt, unnskyld men har ikke forskeren allerede fått betalt for arbeidet gjennom sin institusjon?
Så var det opphavsretten og brukerne til slutt. Jan Omdahl som i mange år har fulgt musikkens skjebne i det digitale gjennom mange år er ikke optimistisk på vegne av e-boka. Uansett hvilke sperrer vi prøver å legge på mediet vil noen greie å knekke koden. Piratkopiering avgjøres av prisen, blir det ikke momsfritak blir e-boka for dyr og da synes vi det blir greit å ta en kopi. I følge loven har biblioteket lov å låne ut det de har kjøpt, men kan lovteksten overføres til datafiler? Kan vi låne ut kopier av en fil? Hvor mange kopier kan vi låne ut på en gang? Kanskje må vi lage fiktive ventelister. Skal vi kunne spore opp brukere som kopierer den fila de har lånt? Hva da med personvernet?
Gratisprinsippet skvises også her, noen mener nemlig at bibliotekene må ta seg betalt for å låne ut filer. Vel, e-boka er satt på vent, den er nå advokatmat, og det verste er at bokhandlerbransjen forlanger avanse på e-boka???
Hverken forlagbransjen eller forfatterne er begeistret ved tanken på kollektive vederlagsordninger, statsfinansiert litteratur er ikke det samme som statsstøttet litteratur.
Nok en gang var Kim der med metadataen sin, noe mange glemmer er at metadata også er et åndsverk som noen har opphavsretten til. Men han viste også et eksempel på hvordan man kan gi tillatelse til å bruke metadataen bare man oppgir hvem som har opphavsretten: http://www.yr.no/verdata
Torsdagen ble avsluttet med festmiddag, med taler og morsom toastmaster, litt kald og seig mat som seg hør og bør når så mange skal ha mat på en gang. Men man er jo i godt humør og får litt vin i glasset så man godtar det hele, og desserten var god det var alle enige om. Underholdninga til slutt var også fin, en gruppe gutter som heter SOFA, de synger og gjøgler og det var vel akkurat det vi hadde brukt for da.
-
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar