mandag 27. februar 2012

Vinterferie i Dronningens by

Årets første Københavntur sto i Dronningjubileets tegn. I januar var det 40 år siden Margrethe II ble dronning i Danmark og det måtte vi også feire litt, derfor ble det tema for denne turen.

Først dro vi til Arken for å se utstillingen med dronningens egen kunst. Denne gangen malerier og découpager, vi ble gledelig overrasket over kvaliteten, spesielt var det mange akvareller som var kjempefine.


Lørdag dro vi til Roskilde og disse fantastiske krukkene er det første man ser når man kommer ut av stasjonsbygninga. Peter Brandes heter kunstneren og verket er en gave til byens borgere på 1000 årsjubileum i 1998. Som forventet var det liv og røre i byen en lørdagsformiddag, og vi møtte jo kjentfolk også:


 Lise Nørgaard satt på en benk og tok gjerne en liten prat om livet i Korsbæk, er jo lenge siden sist og mye å oppdatere seg på.

Inne i Roskilde Domkirke er de fleste konger og dronninger av Danmark (og Norge) gravlagt og hit skal også Margrethe og Henrik en dag. Og som det kontrollmenneske hun nå engang er når det kommer til kunstnerisk utforming så har hun satt igang arbeidet med sarkofagen. Bjørn Nørgaard
som vi kjenner fra gobelinerne på Christiansborg slott har fått oppdraget og samarbeider tett med dronningen.


Tror dette blir veldig fint, full av symbolikk og virkelig en dronning verdig.

Det blåste selvfølgelig en kald vint nedover hovedgata, men det stoppet ingen fra å stå i kø for gratis is, i februar...


De første vårblomstene titter frem i Ørstedsparken, en av byens mange grønne lunger som gir en fred i sjel og sinn.


Og på vei ned til Amalienborg for et avsluttende besøk hos Dronningen selv gikk vi gjennom Kongens have og Rosenborg slott som gjemmer seg blandt trærne.

Margrethe var ikke hjemme, men vi fikk sett på mange av gallakjolene hennes som er i en egen utstilling akkurat nå.


2 kommentarer:

Laila Christiansen sa...

husker et år vi var i København for noen dager, og kosa vårs overmåte. Ved Kongens Nytorv var det en stand:

Gratis øl og pizza til alle som er snill mot en svenske i dag!!

Synd jeg ikke var foto-gal den gangen!!!

Greta sa...

Artig historie Laila, du var vel god og mett og vel belåten før du gikk fra Kongens Nytorv tenker jeg :-)