søndag 12. oktober 2008

Another perfect day!

Det ser kanskje ikke så fint ut, men det var 13 grader og nesten ikke vind, København i høstmodus ønsker oss velkommen tidlig lørdags morgen.

På Kaffeplantasjen & Vin fikk vi morgenmad som smakte nydelig og gjorde oss klar for dagens prosjekt:

Historisk byvandring i Kongenes København, Christian (den 11. som vi "døpte" han) var utmerket guide. (Beklager at vi nok en gang var utro Anja).
Han tok oss gjennom årene fra 1600-1800 og vi startet på Amagertorv hvor et av byens eldste hus fremdeles står. Det overlevde de to store bybrannene på 1700-tallet og her bodde Borgermesteren hvis datter var en av Christian 4. elskerinner. Huset er i Hollandsk renessanse hvor de bølgede gavlene er typiske.




Her er et bindingsverkhus som mest sansynlig er bygd i 1730, dvs oppbygd etter den første store bybrannen. Etter den andre i 1795 ble det forbudt å bygge slike hus. Grunnen til at det er så mange vinduer er at lyset skulle slippe inn i produksjonslokalene.


Rosenborg slott og Kongens Have er Christian 4. verk, det var bygd som jaktslott og lå utenfor byen. Nå er det derimot midt i byen, parken brukes flittig av københavnerne og det er selvfølgelig mye turister her også. Akkurat nå er det en skulpturutstilling i parken, noe den passer utmerket til.
I Gothersgate bodde en snekkermester som sto for mye av byggevirksomheten i København på 1700-tallet. Her i bakgården hadde han verkstedet sitt. Vi anbefaler alle som går tur i København, ja i andre byer også, kikk inn i portrom og bakhager.



Her er vi i et strøk vi kaller Wesselbyen, det var i dette området Johan Herman regjerte og her hadde det Norske selskap sine lokaler. Området er på motsatt side av Kongens Nytorv i forhold til Det Kongelige Teatret. Her er det fremdeles bindingsverkshus å se, da vet vi at her har det ikke vært store branner.

Her er den franske ambassaden og det er en skam å se hvor dårlig de vedlikeholder sin eiendom. Huset var bygd som palée til en av de store danske sjøheltene, (større enn Tordenskiold).



Porten til Frederikstaden har flere fine bygninger i en stram ny-klassisistisk stil, den svenske ambassaden bruker et av dem.





Det Gule Paléet som ligger bak Amalienborg brøt kraftig med tolkningen av den ny-klassisistiske stilen som de danske arkitektene sto for. Det kom inn en franskmann med egne meninger, det ble mer pynt og vindusrekkene som skulle være rette ble brutt. Her bodde forresten Kong Haakon som barn dengang da han var prins Carl.




Vi avsluttet turen på Amalienborg Slottsplass ved foten av rytterstatuen av Frederik 5., forresten den dyreste statuen i hele København, laget av en av Frankrikes største skulptører på den tiden.


Så var det på tide med litt mat, det ble smørbrød på Petersborg og det smakte himmelsk.





Tiden går fort i godt selskap og vi måtte bare forte oss til Fyret, siste stopp før Oslo! Vi har skaffet oss dispensasjon fra røykepåbudet, under tvivl. Her var vi også på 17.mai for de som husker bloggen fra den turen. Denne gangen kom vi midt inni en brunsj for syv glade gutter som skulle i Parken for å se Danmark slå Malta 3-0.




Vi rakk båten og vi fikk en rolig stund i vinbaren hvor vi rundet av en perfekt dag med en god flaske Tomasso.
-

Ingen kommentarer: