Om Helfsyr kunne han fortelle at navnet kommer fra lavtysk helschvær og betyr helvetesild, passer godt i og med at fyrstikkfabrikken ligger her. Det var forresten flere som ble overrasket av at fyrstikkfabrikken heter Nittedals fyrstikkfabrikk fordi den engang lå i Nittedal...
Første stopp var Etterstadsletta, her har det vært rettersted, faktisk ble byens siste halshogging gjort her med 5000 tilskuere tilstede, den tidens folkeforlystelse. Her var det ekserserplass i forbindelse med Karl Johans forsøk på å beordre Stortinget til å gi han vetorett i 1821. Og det var herfra landets første flyvemaskin tok av. Navnet kommer av Eistills stad.
Nedover mot Vålerenga stoppet vi opp litt og Gjerland fortalte om jernbaneutbygginga i Kristiania. Vet dere forresten at det heter ikke Sentralbanestasjonen? Det heter Sentralstasjonen! Men vi er så vant til å si Østbanen og Vestbanen så derfor altså.
Det var engang meninga at det skulle være en Nordbanen for å knytte sammen den smalsporete Vestbanen med den normalsporete Østbanen, den skulle da ha knutepunkt på Tøyen, men det ble med planene det ble spor over Rådhusplassen og mann med bjelle og det hele i stedefor.
Om Vålerenga kan man si mye, men pent er det blitt der nå og ærevære alle de som bor der som orker å holde det ved like, er det her du bor Laila?
Men det er ikke en selvfølge at det ser sånn ut der, det fantes nemlig planer om en bymotorvei i Oslo. Samferdselspolitikerene var en tur over dammen i 1960-åra for å lære og de kom tilbake med vyer om en 12 felts motorvei gjennom Oslo!
Tenk dere Karl Johans gate fra Østbanen og oppover til Slottet med seks filer i hver rettning og Slottet midt i en trafikkøy, flott hva?
Endelig fikk vi også svar på hvorfor det er et innhuk ved Schotsman: da Kredittkassen bygget det fine (?) bygget sitt på Stortorget var det planer om å gjøre Karl Johan til en Chans-Elise, og byggelinja på bankbygget skulle være lik oppover hele veien. Vel det ble heldigvis ikke noe av disse planene heller.
Men hvorfor snakke om sentrum når vi var på Vålerenga?, jo byplanlegginga gikk hårdt utover bydelen. Hvis du fikk beskjed om at gata du bor i skal legges ut til motorvei om noen år så ville ikke du heller vedlikeholde huset ditt, derfor råtnet Vålerenga på rot. Men det ble det heldigvis ikke noe av, det heller.
Men hvorfor snakke om sentrum når vi var på Vålerenga?, jo byplanlegginga gikk hårdt utover bydelen. Hvis du fikk beskjed om at gata du bor i skal legges ut til motorvei om noen år så ville ikke du heller vedlikeholde huset ditt, derfor råtnet Vålerenga på rot. Men det ble det heldigvis ikke noe av, det heller.
Så bar det nedover til Kværner via kjerka, på veien stoppet vi ved Alnaelva, og husk den heter Alna og ikke Loelva. Det var nemlig en lang stund i vår historie at det passet så godt at Oslo kom av Loelevas os, vel da ville Rørsos vært OsRør. Nei; Oslo kommer enten av sletten ved åsen eller av sletten hvor åsnene bodde, valget er ditt. Som omviseren sa; det er mye bedre med ? enn ! når det gjelder historie.
Kværnerbyen var turens mål og det var selvfølgelig fordi OBOS gjerne vil selge leiligheter der, det kan de som er interessert finne ut av selv. Vi har sansen for at dette store industriområde blir brukt til fornuftige formål, men må man bygge så tett?
2 kommentarer:
Å ja da - dersom du ser nøye etter - det grønne huset langt der borte, ved den røde bilrompa.. det er huset "mitt"....
Og det er byvandring på Vålerenga i begynnelsen av juni og - følg med på valerenga.org
Nittedal, huff og huff, klart fyrstikkfabrikken starta der. På Markerud - det er da barnelærdom! (sier en som vokste opp i Nittedal)
Legg inn en kommentar