For å fortsette å være turist i egen by tar vi en tur til Akershus Festning, men denne gangen går vi inn via Kirkegata. Der gikk vi denne søte lille veistubben som heter Prinsessegate og jeg synes det passet bra med en liten vei til en liten prinsesse. Ps. oppdaget etterpå at den fortsatte på andre siden av Prinsessens plass, men små prinsesser skal jo engang bli store så det passet vel det også.
Vi fortsatte rett frem og kom da til Forsvarsmuseet, på vei inn porten måtte jeg bare ta dette bildet:
Forsvarsmuseet ligger litt avsides til på festningen, men mange flere burde finne frem til det, det er dessuten gratis hvis det betyr noe.
Grunnen til at vi var der var utstillingen om Flåteranet i 1807. Ranet og brenningen av København er grunnen til at Vestvolden ble bygget, riktignok mange år seinere, men Danmark ble jo et fattig land etter at de mistet oss så da var det ikke bare bare å bygge forsvarsverk.
Her er et maleri av herren som utviklet de congrevske brannrakettene som gjorde at engelskmennene greide å brenne sentrale delene av København etter et masivt bombardement.
Det ble fylt krutt i en hylse som en satte fast i en rakett som så ble skutt høyt over byen, meningen var at denne skulle sette seg fast i takstein og på den måten gjøre at det tok fyr i husene.
På denne tiden var den danske flåten en av de mektigste i Europa, og England var jo ikke interessert i at denne skulle havne på Napoleons side så de forlangte likegodt alle fartøyene utlevert. Dette nektet kongen så derfor angrepet og flåteranet, vel engelskmennene mente det var et lån, men det tok noen år før skipene kom hjem igjen.
Flåteranet kan også sees som forløper til opprettelsen av Norges Bank i 1816, pga handelsblokade og finanskrise, kornmangel og alt som vondt er. Min tipp-tippoldefar Ole Christian Andersen Nøstvik 1782-1852 betalte forresten 8 Riksbankdaler i sølvskatten som var grunnlaget for banken.
-
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar