onsdag 24. juni 2009

St. Hansaften

I min barndom var St.Hansaften en nesten like stor begivenhet som jul og 17. mai, men det har liksom blitt mindre innhold i dagen etter som årene har gått. Først var det flyttinga fra Honningsvåg til Tromsø som endret innholdet. I Honningsvåg var det vanlig at alle møttes på Nordmanset, men i Tromsø var det litt større forhold og ingen felles samlingsplass, ikke som vi oppdaget i alle fall. I ungdomstida ordnet vi med eget innhold og noen høydepunkt er sykkeltur med bål i fjæra og det året vi ikke fikk fyr på bålet ved AUF-hytta, det var for mye sne.

Da vi selv fikk barn prøvde vi å lage vår egen tradisjon med grilling og brus med spikerlaget hull i korka (det var før plastflaskens tid). Et par år dro vi også til Fetsund lenser hvor de hadde bål ute på elva, det var hyggelig både for oss og myggen.

Så i vårt første år tilbake i Oslo på en St. Hansaften fant vi ut at vi skulle dra ut på Folkemuseet, det var etter invitasjon fra OBOS som bl. a. tilbød omvisning i Wessels gate 15.


Huset er innredet med leiligheter i forskjellige epoker og er veldig interessant å besøke. Her er mye gjenkjennelig fra vår egen barndom og mye interessant å lære om tidligere tider. Vi var heldig som hadde en meget engasjert omviser, det er virkelig noe annet å ha med seg en som forteller om prosjektet. Det kan fort bli kjedelig hvis man må lese seg til alt underveis, men nå er vi oppdatert så når vi snart får besøk fra det høye nord skal vi nok greie å være guider for dem.

Her er hun foran en Pidestall, ja det er dette som er den egentlige pidestallen, og det var et møbel som "alle" ønsket seg, uansett hvilken klasse de tilhørte. Av andre ting hun fortalte som var litt morsomt var i Dukkehjemmet, stuen innredet etter Ibsens sceneanvisninger. Da de hadde innredet det etter det alle trodde var detaljerte anvisninger var rommet nesten tomt. Så der røyk den illusjonen, Ibsen var ikke så nitidig i sine anvisninger allikevel. Da de innviet dette rommet hadde de invitert alle Noraer til åpningen og en av dem uttalte da at nå først forsto hun til fulle Noras følelse av innestengthet. På en scene er det jo litt mere rom, mens her i et fysisk rom ble det veldig mørkt og trangt.


På festplassen fant vi denne Maistanga. Har aldri sett det i Norge før, den er vel mere kjent fra Sverige som har rikere tradisjon for Midtsommer enn det vi har. Fin var den i alle fall og ettersom det er et symbol for fruktbarhet passet den godt inn på festplassen. Det er nemlig et basseng der også og det var fullt av unger som tok årets første bad.


Første punkt på programmet for Festforestillingen var Itziar og Per Arne og det måtte vi jo bare få med oss. Om dem har jeg blogget før, se her. Var kanskje ikke de perfekte omgivelsene for seriøs sang, men vi synes allikevel det var en fin stund og koselig å få hilse på dem etterpå. Martin er tilstede for å holde på notene, jeg foreslo klesklyper, men da hadde han ikke kunnet bla så det var jo et dårlig forslag. Han kunne jo sittet på andre sida, det holder jeg fast på.

De har gitt ut plate og om den kan du lese her.


Etter dem kom Kaptein Rødskjegg & Sjørøverne så da rusla vi videre før vi fant en buss hjem. Utrolig mye folk ute på Bygdøy denne nydelige kvelden, godt å se at området blir brukt.

Vel hjemme på vår deilige veranda kunne vi nyte denne nydelige solnedgangen, nå vet vi at vi har sol til 2130 på midtsommer. Det er seks timer mer enn det vi hadde i Lillestrøm!

-

Ingen kommentarer: