mandag 29. juni 2009

Sommerferie v 1.0 del 2

Vi tok ferge over til Fyn, egentlig Tåsinge sør for Fyn, og kjørte rett til Troense og denne flotte kroa. Vi kom i rett tid til frokostsmørrebrød, rommet ble klart og nok en gang måtte vi klatre opp flere trapper med all bagasjen. God vi er i god form! Og vi fikk en fantastisk utsikt fra arken til venstre, så det var greit.

Severdigheten på dette stedet er Valdemars slott som Christian 4 bygde til sin eneste sønn med Kirsten (ikke Karen) Munch. Valdemar døde dessverre før han fikk flyttet inn og Christian ga derfor slottet til admiral Niels Juel og siden har det vært i hans slekt.

Men adelen er jo ikke som før, det koster å holde dette i stand så Caroline Flemming som eier det nå åpner det for publikum store deler av året. For mine interesser i historie og slektshistorie spesielt falt det i smak, jeg synes det var artig å få oppleve dette. Spesielt likte jeg spisestua, det var selvfølgelig ikke lov å fotografere så dere får se på de offisielle sidene for bilder. Men jeg kan jo nevne noe jeg bestandig ser etter og det er hvor ovnene kommer fra og her var det en fra Fossum verk.

Her er utsikten fra veien ut til slottet, fantastisk når hav og himmel og jorde går i ett.

Etter denne lille gåturen var vi klar for Kromat; Wienersnitzel! Og på Troense kro har de den beste jeg til dags dato har spist.

Dagen etter gikk turen videre østover til Langeland, ferge til Lolland hvor vi stoppet ved denne kirken og en klosterruin for birgittinerordenen i Maribo.
Det spesielle med dette klosteret er at det var et dobbeltkloster, både munker og nonner bodde her. Nonneklosteret lå mot nord og munkeklosteret mot sør og i kirken som sto ferdig i 1470 hadde de to kor pga denne dobbeltheten. Galleriet var forbeholdt nonnene mens munkene kunne blande seg med menigheten på gulvet.

Før vi kom til København stoppet vi ved den kirken vi "glemte" på den forrige kirkeslektsturen vår; Højelse. Jeg liker godt disse danske kirkene som er bygd før reformasjonen, denne var jo også litt spesiell med den gule fargen, det vanligste er jo hvitt.
Ta en titt på lenka for å se mer av interiøret, vi fant en St. Jørgen der som veggmaleri, til orientering; vi "samler" på St. Jørgen.

I denne kirken var min 7 x tippoldefar, Jens Hansen Grønbech, sogneprest fra 1626 og til sin død i 1647. Jens var gift tre ganger og det var i hans andre ekteskap han fikk sønnen Jochum i 1635, han som ble den første i ætta som kom til Norge og ble der. En bror av han hadde prøvd seg på Bragernes som fullmektig på tollboden noen år før, men han returnerte til København. Jochum ble kapellan i 1663 i Bragernes og siden residerende kapellan i Lier og Drammen.



Heldigvis var alle tilfeldigheter med oss denne gangen så vi fikk oppleve frokost i familiehaven MED familien. Anja og Øystein med hans familie var på bytur samtidig som oss, de var for å feire bursdagen hans og så ble det litt feiring for at Anja har levert oppgaven sin også. Vi har så mange ganger observert storfamilier som koser seg her med masse dejlige smørrebrød og høy og god stemning rundt bordet og det var herlig å få oppleve det, det blir nok ikke siste gangen.

Fredagskvelden dro vi til Nørrebro og Blågårds apotek igjen, denne kvelden var det mer jazzpreget musikk, men like hyggelig som det pleier å være.

Lørdagen dro vi opp til Louisiana og så en utstilling som heter: Fremtidens arkitektur er Grøn!
Tankevekkende og den kan anbefales, står til 4. oktober.
Etter den tradisjonelle Bøf hos Jensen var tiden kommet for å kjøre ombord i Pearl og en rolig tur hjemover. Med denne solnedgangen over Kattegat tok vi farvel med Danmark for denne gangen.

4 kommentarer:

Anja sa...

Kirsten Munch mener du vel.... ;)

Anja sa...

Og, nei, det blir nok ikke siste gang vi har familieselskap i familiehaven! :) Veldig hyggelig!

Greta sa...

Skulle bare sjekke om du leste bloggen, he he

Anja sa...

:)