mandag 2. august 2010

Villa Stenersen på Vinderen

En annonse i lørdagsavisen fanget min interesse: omvisning i Villa Stenersen. Nå viser det seg at de har slike omvisninger en søndag hver måned, men altså vi har ikke oppfanget det før nå.

Ettersom vi gikk oss litt bort fikk vi samtidig sett litt av Vinderen, denne bortgjemte stille bydelen ovenfor Ringveien. Etter husene å dømme bor det mye penger her, en hadde harpun i hagen og en annen hadde siluetten av en seilskute på toppen av flaggstanga. Men det var også andre boliger, noen morsomme firemannsboliger og noen rekkehus i funkisstil. Sikkert et hyggelig sted å bo.


Da klokka nærmet seg 14.00 var vi klar for omvisning i dette flotte huset. Rolf Stenersen fikk det bygd i 1938 som kombinert familiehus og fremvisningsplass for kunsten sin. Arkitekten er Arne Korsmo og villaen regnes som hans hovedverk og er også et hovedverk innenfor funksjonalismen i Norge. Le Corbusier er inspirasjonskilden.Vi synes det er morsomt å merke oss små detaljer og det er fint å høre hvilke tanker arkitekten har gjort seg med de valgene han gjorde. Og når byggherren var en såpass sterk person som Stenersen ble det jo også gjort noen kompromisser, det var for eksempelt egentlig litt praktisk med gelender i trappene når det skulle vokse opp to gutter her. Og fru Stenersen ville ha vinduer i stueetasjen og ikke bare glass-steiner som Korsmo ville ha.

Guiden het Trude, dessverre fortalte hun ikke hva hun studerte eller hvilken utdannelse hun har, men hun kunne mye om både huset og arkitektur og om Stenersen og Korsmo. Og hun fortalte mange små morsome historier og hun svarte greit på spørsmål.
Hun kunne fortelle at det var pga at Stenersen hadde gitt samlingen sin til Oslo kommune at den overlevde krigen. Villaen ble brukt til barnehjem under krigen og det var nok mange som hadde lyst å stikke av med et bilde eller to, men tyskerne hadde respekt for at det var kommunen som eide samlingen.

I soverommet til ekteparet fantes det eneste figurative bildet, nok en gang et ønske fra fruen. Tomten ble i sin tid utskilt fra en større tomt og det eneste eieren krevde var at huset ikke måtte bli høyere enn at han fremdeles hadde utsikten til fjorden. Huset er derfor bygd inn i terrenget, men naboen flyttet allikevel ganske snart, det ble for mye for han med betong og glass og den blåfargen øverst.

Garasjen går under huset og er formet slik at Stenersen slapp å rygge bilen inn eller ut, han kunne kjøre inn av en dør og ut av en annen, praktisk.

Huset ble stilt til disposisjon for staten som statsministerbolig, men det er bare Odvar Norli som har bodd her, det er vanskelig å holde jevn temperatur både sommer og vinter så den egner seg dårlig til bolig. Den siste som bodde her var Torvald Stoltenberg!

Neste tur må jo gå til Stenersenmuseet.

1 kommentar:

Anja sa...

Takk for tipset!