torsdag 23. desember 2010

Julemarked, blues, arkeologi og mat

I mange år nå har Tivoli i København hatt Julemarked i desember. Fra å være en liten gate med salgsboder og de aller minste karusellene åpne er nå nesten alle attraksjonene i full sving, og salgsbodene er blitt større og større for hver år. Da vi var der snedde det lett og var kuldegrader så det ikke ble slaps og det var så stemningsfullt som det bare går an.


Før om årene har det vært skjøyteis på vannet, men i år lå dette lille eventyrslottet å fløt helt alene. Jeg tror Tivoli var noen av de første i norden som engasjerte egne lysdesignere for å lyssette trær og bygninger til å få dette overdådige julepreget.


Etter å ha fått gløgg og epleskiver var vi klar for sterkere krutt:
På bluesklubben MoJo var det duket for Tom Waits tributband; Bonemashcine.

Det var gutta sine som kunne spille: Albert Raft på blås, Thorbjørn Risager sang meget bra, som en ung Tom Waits kanskje, Søren Madsen på bass og Rasmus Grønborg på keyboard og (heldigvis) av og til på trekkspill, ellers hadde jeg ikke fått noen bra bilder for den hvite genseren hans sugde jo til seg all oppmerksomhet. I tillegg var det Anders Wallin på gitar og Allan Pedersen på trommer.
Hadde det ikke vært for den danske røykeloven kunne vi blitt der til the bitter end, men etter to sett måtte vi ut for å få luft.


Dagen derpå var vi på Nationalmuseet og så en utstilling om Margrethe og arkeologien. Hadde hun ikke måttet bli dronning hadde hun blitt arkeolog. I denne utstillingen som ved første øyekast kanskje så både gammeldags og kjedelig ut opplevde vi at moderne teknologi gjør den helt annerledes. Vi fikk med oss en autoguide (årets släger) og på den forteller dronningen selv om hver stasjon, bilder og opplevelser og også om en gjenstand som lå på hver stasjon. På den måten ble dette en veldig personlig utstilling som vi ble meget begeistret for. På bildet vises også DNA-profiler i taket, synes det var tøft.


Så var det avslutning på denne juleturen og Tollbodens Bodega var vel ikke helt på jordet?


Gemalen fikk flæskesteg og rødkål og en lille en og da var han veldig fornøyd.

Ingen kommentarer: