tirsdag 13. august 2013

Breifoss-ulykken 1944

Livet er fullt av tilfeldigheter, og dette handler om en av dem.

Min kollega Ellen fortalte her om dagen om et oppdrag hun har gjort for en forfatter. Hun skulle finne bibliografiske opplysninger om forfattere av ungpikebøker på begynnelsen av 1900-tallet. En av dem var søsteren til Nordahl GriegIngeborg Rolfsen Grieg som skrev under psedonymet Sissel Aas. Ellen har lyst å skrive en lengere Wikipedia artikkel om henne og kunne fortelle at frk. Grieg døde i en togulykke på Bergensbanen i 1944 og da kjente jeg at jeg fikk gåsehud; tanta til Gemalen var nemlig på samme toget og hun omkom også.

Dette var det vi visste: 28.02.1944 ved Breifoss, Hol. Den verste ulykken som har hendt i jernbanetrafikken i Norge, inntraff 28. februar 1944 på Bergensbanen. Et godstog med 15 tankvogner fylt med bensin og olje, var på vei østover da bremsene sviktet ved Ustaoset. Toget skulle krysse med vestgående nattog på Geilo, men det var ikke mulig å få stanset der. De to på lokomotivet hoppet av toget og kom fra det med livet, mens konduktøren gjorde forgjeves forsøk på å bremse ned farten med håndbrekket. Ved Breifoss kolliderte de to togene. Flere vogner ble knust og bensinlasten tok fyr. I alt mistet 25 nordmenn og et ukjent antall tyskere livet. Tyskerne mente ulykken skyldtes sabotasje og arresterte lokomotivføreren og fyrbøteren. Tekniske undersøkelser viste imidlertid at dårlig smøreolje kombinert med sterk kulde var årsak til bremsesvikten, og begge de arresterte ble løslatt.

Laura Theresia Rustung Larsen f. 26.12.1917 på Husnes i Kvinnherad

Ellen fant ut at det sto masse om ulykka i Bygdeboka for Hol også, den er selvfølgelig tilgjengelig i www.bokhylla.no se side 383. I artikkelen der henvises det til at liste over de omkomne ble sendt til Riksarkivet og Ellen var om seg og spurte der om å få en kopi og det var selvfølgelig fullt mulig.


Bildene nedenfor har jeg lånt fra Digitalt Museum, det finnes flere der.


Norsk Jernbanemuseum, Jernbaneverket

Norsk Jernbanemuseum, Jernbaneverket
Norsk Jernbanemuseum, Jernbaneverket
Norsk Jernbanemuseum, Jernbaneverket

Norsk Jernbanemuseum, Jernbaneverket

1 kommentar:

Kleppanrova.com sa...

Det var litt av en tilfeldighet du forteller om her. Egentlig trist, men så spennende alikavell.
Ha en flott tur til København.
Ingun