torsdag 29. januar 2009

Tidsskrifter og årbøker


På denne tida av året får vi alle årbøkene inn på jobben og det er mye flott som lages der ute i historielag og foreninger. Dere vil heller ikke tro hvor mange tidsskrift som gis ut i vårt langstrakte land, det er flere tusen titler.
Men akkurat i dag ble jeg litt fascinert av Årboka for arkitektur i Norge, i år har Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (puh) satt fokus på en del temaer og bygninger som har satt preg på norsk arkitektur i 1950-70 årene. Deriblant Ishavskatedralen, dette ikonet som har satt Tromsø på verdenskartet.
Da den sto ferdig i 1965 ble den sett på som modernismens inntog i Nord-Norge og nå assosieres formen med isfjell og nunatakker, nordlys og polarnatt. Kultur forveksles med natur, og arkitekturen mytologiseres. Det er ikke mine ord, det er Elin Kristine Haugdal som sier det, men det var så flott at jeg bare må ta det med.
Jeg husker da den var ny og alle sa det var en fiskehjell og det var vel ikke verdig et kirkebygg. Tror nok tromsøværingan har godtatt den og er stolt av den, ja når den blir ferdig oppusset i alle fall.
Artikkelen anbefales, ja hele årboka anbefales for den som er interessert i arkitektur.
-


Ingen kommentarer: