tirsdag 9. februar 2010

Christiansborg Slott

Etter forrige Københavntur lovet jeg å skrive noe om Christiansborg Slott her i bloggen, nå holder jeg det løftet.
Datter og svigersønn var også i byen og ettersom hun arbeider på Akershus Slott ville hun gjerne se et slott i København også. Hun har vært på Rosenborg flere ganger så denne gangen valgte vi Christiansborg. Slottet har en mer enn 800 år lang historie og i dag rommer det Folketinget, Statsministeriet, Høyesterett og de kongelige representasjonslokalene. 1. januar hvert år holder Dronningen Nyttårskur og da dekker hun med Flora Danica serviset sitt, her er bildet tatt på
Royal Copenhagens utstilling som gir en liten illusjon om hvor flott det er.For å ta historien i korte trekk; fra begynnelsen var det Absalons borg som sto i 200 år fra 1167, det ble erobret og revet av Hanseaterne i 1369. På ruinene kom Københavns Slot som sto i flere hundre år og ble bygget om og på i mange stilarter. Mest kjent er Blåtårn hvor Christian 4. datter Leonora Christiana satt fengslet i 22 år. I 1731 rev Christian 6. hele slottet og bygde det første Christiansborg som sto ferdig i 1745, men brant ned igjen i 1794, det var da kongefamilien flyttet til Amalienborg og ble der.
I 1828 sto det andre Christiansborg ferdig i nyklassisistisk stil, men det brant altså enda en gang, denne gangen i 1884. Jeg har skrevet om disse brannene før i min hovedoppgave fra høyskolen. Jeg skrev nemlig om Folketingsbiblioteket, det var et styr uten like å få reddet bøkene fra disse brannene, men de greide det. Mens jeg skrev oppgaven var jeg på besøk i biblioteket som
er på Christiansborg og da fikk vi omvisning i Folketingssalen også. Alt er litt større enn i Norge.

Men tilbake til slottet; det sto ikke ferdig før 1928. Og er under stadig restaurering, akkurat nå er det tårnet som er pakket inn. Det er veldig trist å se at borggården blir brukt som parkeringsplass.

Vi fikk en omvisning gjennom Audienssalen og Statsrådssalen til Tårnsalen (dronningens røykerom) og Tronsalen før vi kom inn i Riddersalen med gobelengene: her representert med det som beskriver det 20. århundre. Det går en egen tur bare om gobelengene og den skal vi ta en annen gang. Mer om GobelinerneTuren sluttet i Alexandersalen, oppkaldt etter Thorvaldsens frise "Alexander den stores inntog i Babylon", reddet fra det andre Christiansborg. Denne salen bruker også Statsministeren til sine representasjonsmiddager.
Vil du lese mer finner du masse her: Velkommen


-

Ingen kommentarer: