mandag 20. september 2010

Store institusjoner på rekke og rad


Søndagsturen i strålende septembervær gikk med trikken helt opp til Rikshospitalet på Gaustad. Sykehuset fremstår som ryddig og oversiktlig, lyst og ja; trivelig. Det er allerede gått ti år siden sykehuset kom hit opp til Gaustadjordet i Nordre Aker.

Og heldigvis er det fremdeles store grønne områder rundt bygningen som man også kan se gjennom store vinduer fra gågata som går tvers gjennom hele sykehuset. Ut fra denne gata går det armer hvor de enkelte avdelingene har sine sengeposter, laboratorier og alt som ellers skal være på et slikt sted.


Litt lenger ned i dalen har Universitetet i Oslo sitt område, og her bare måtte vi innom fysikkbygningen for å se om Foucaults pendel fremdeles henger der. Det gjør den, den ble funnet opp av Jean Foucault for å forklare jordens rotasjon. Den er en lang pendel som kan rotere fritt i opphengningspunktet. Observerer man pendelens bevegelse over tid, kan man fastslå at pendlingens svingningsplan endrer retning relativt til jorden. (fritt etter Wikipedia)

Her er UiOs "Sorte diamant", kanskje ikke like fin som den i København, men vi synes den gjør seg godt og vi liker veldig godt den polerte sorte steinen. Det er altså Universitetsbiblioteket.


Her et glimt av Geologisk institutt hvor gemalen var i siviltjeneste for bortimot 30 år siden. Synes det er så bra at de har beholdt så mye trær når bygningene er sånn typisk 1930-talls firkantete klosser.


Ikke helt King's college, men litt grandiost allikevel, noe å se opp til og de som holder til der oppe kan se ned til byen.


Rett nedenfor universitetet ligger NRK og Steinrøysa nedi bakken. Jeg husker godt da Nitimen sto for innsamlingen til denne steinrøysa, en stein fra hver kommune i hele Norge. Selvfølgelig til minne om Alf Prøysen, på sokkelen står en byste av Erik Bye og på den runde dingsen til høyre står også Otto Nielsens navn, da er vel minnene om Søndagsposten nærliggende for oss som har levd en stund.


Suhms gate går fra NRK og ned til Bislett hvor vi fikk trikk hjem igjen. Synes denne husrekka var så flott at den skal få være med. Det er en danskfødt historiker; Peter Frederik som er opphavet til gata, han levde fra 1728-98 og var en av stifterne av Det Kgl. norske Videnskabers Selskab i 1760.

Ingen kommentarer: