torsdag 3. februar 2011

Det akutte menneske

Jeg er så heldig at jeg av og til får være tilstede på filmpremierer, så også i går kveld på Cinemateket. Det var filmen om Mads Gilbert; Det akutte menneske regisert av Knut Erik Jensen som sto på programmet.

Mads Gilbert husker jeg fra 1974 da han første gang kom til Tromsø, ml-eren som hadde fått beskjed om å bli proletar ble brødkjører i Tromsø. Heldigvis kom han gjennom den fasen og ble anestesilege i stede for. Men  solidaritetsarbeidet har han vært tro mot og spesielt engasjementet for Palestina ligger hans hjerte nært. Alt dette og mye mer kommer frem i filmen, skulle man kritisere noe måtte det være at han oppleves som veldig aleine fordi han ikke ville ha familien med i filmen.

Han var god da han nektet å lære Sponheimen førstehjelp på prinsipiellt grunnelag, snakk om å være tro mot sine meninger. Ellers er opplæring noe som kan sies å være en rød tråd i Gilberts liv, både for studentene, barnehagebarn og skolebarn i Tromsø og i de utland han har vært og virket. Uten at folk i u-land får lov å lære å klare seg sjøl kan de ikke greie seg sjøl. Det handle om menneskeverd. Fornøyelig scene når unge legespirer får prøve seg på å operere en gris.

Da er det bare å håpe at filmen kan få vanlig kinopremiere snart så alle kan få muligheten til å se en viktig film om et menneske som bryr seg.

5 kommentarer:

Laila N. Christiansen sa...

Hei Greta, gratulerer med nytt design!

Jeg vil bare minne deg på at noen av oss ser dårligere enn mange andre, og jeg sliter litt med å lese bloggen din når du har så farget bakgrunn :(

Laila N. Christiansen sa...

det gjelder særlig høyre-siden...

Anonym sa...

Håper å kunne se den filmen om Gilbert. Visste ikke om den. Gilbert e r et spesielt menneske, han trengs.
Lisa

anders ole hauglid sa...

Dette er en for viktig film til at den forsvinner fra plakaten før den har ført til en diskusjonen om hvem som har rett til å definere virkeligheten i verden!

Greta sa...

Til Anders Ole Hauglid; verken Jensen eller Gilbert har noe i mot å diskutere akkurat det, men er mediene interessert? se det er en annen sak.
Men nå er jo denne filmen et portrett av Mads Gilbert og ikke et innlegg i konflikten :-)
Se om du får inn et innlegg i en avis og se om du får noe svar, tviler sterkt dessverre!