onsdag 7. november 2012

Emil Nolde

Kjøpt postkort
 Første gang jeg hørte om maleren Emil Nolde var etter at mine foreldre hadde vært på en tur sør i Danmark og svippet innom Seebüll som ligger ved den tysk-danske grensen. Min mor snakket varmt om alle de fine blomsterbildene så jeg var kanskje ikke så veldig interessert, men stedet var veldig fint og det var mer enn blomsterbilder der. Ser av bloggen min fra den turen at jeg ble klar over at møtet med bildene bare var en forsmak, her krevdes mer tid. Maleren hadde også fått nytt liv etter at jeg leste Siegfried Lenz' Tysktimen hvor Nolde er modell for maleren med maleforbud.

Nå er det Nolde-utstilling på Nasjonalgalleriet i Oslo, Jakten på det autentiske heter den og anbefales herved på det varmeste. Vi er blitt så begeistret for å få omvisning så vi passer på å være der kl. 1400, vanligvis bare søndager, men nå også lørdager. Utstillingen er delt inn både kronologisk og tematisk og de viktigste temaene er de religiøse, reisen til Polynesia, blomster, hager og landskap og ikke minst de umalte bildene.

Nå fikk vi mer tak i hvordan de "umalte bildene" som jo er akvareller kan fremstå som så klare i fargene at de nærmest ser ut som oljemalerier. Nolde brukte japansk papir og selv om det legger seg en hinne over malingen når den tørker, tvang han ny maling inn i det opptil syv ganger. Grunnen til at han malte akvareller da han ikke fikk lov av nazistene til å male i det hele tatt, var dels at oljemaling lukter og at den bruker lengre tid på å tørke.Og det var inspeksjon hver eneste dag så han kunne ikke ta noen sjangser.

For en ikkekristen person som meg må jeg innrømme at det er de store religiøse bildene som er de beste. Adam og Eva i paradiset henger på oppslagstavla mi og jeg ser det hver dag og blir aldri lei av det. Og se det igjen i det store formatet var helt fantastisk, de øynene til Eva er helt ubetalelig, hun bare vet hva hun har stelt i stand.

Kjøpt postkort
Men for all del; blomsterbildene er også kjempefine, når man går litt inn i dem og studerer teknikken litt mer inngående så er det mer enn bare blomster og hager. Her har nok hagen hans i Seebüll vært til inspirasjon og glede på flere måter.

1 kommentar:

Kleppanrova.com sa...

Takk for fine opplysninger på min blogg.
Denne utstillingen skal jeg få med meg også. Var på slutten av 70tallet student i København, da hunsker jeg vi var å så en stor mønstring med Noldes bilder. Etter det har jeg elsket bildene hans, fargene og det spontane i bildene.
Ingun