lørdag 19. september 2009

Kulturnatten

For femte året på rad arrangerer ulike kulturinstitusjoner i Oslo Kulturnatt og i år var det i alle fall i været som skulle holde folk hjemme. I fjor var jeg frivillig på egen arbeidsplass, men i år ville Anja at vi skulle komme til hennes arbeidsplass noe vi gjorde med glede.


Hun arbeider på Akershus Slott og festning og omvisninga startet her ved Karpedammen. Etter hvert gikk det opp for oss at det hadde blitt rot i omvisningene, vi havnet på den som bare var utendørs, han som skulle ha den som også gikk inne var ikke der da vi startet, men pytt det samme, nydelig vær å gå ute i:

Guiden var bra hun, bortsett fra at hun kalte Bjørvika for Ekebergsletta så var det en grei vandring. Vi har jo gått her noen ganger nå og kan vel det meste, men hun krydret litt med noen "spøkelseshistorier" som ungene i gruppa diskuterte livlig mellom "postene".

Vil anbefale alle til å ta en guidet tur på festningen og lære alt om denne middelalderborgen som Christian 4 gjorde om til Renessanse Slott. Den nyere restaureringen startet i 1905 og var ikke ferdig for langt utpå 1960-tallet.

Som sagt har vi en insider på festningen så når den utedørs omvisningen var ferdig ringte vi på til vår private "slottsfrue" og fikk komme inn. Hun viste oss Jomfruhagen som ligger like utenfor det kongelige mausoleumet, og der lærte hun oss at det ikke heter krypt fordi det ikke er i et underjordisk rom. Og tårnet heter Jomfrutårnet etter hagen og ikke omvendt.
Det blir en helt egen trolsk stemning i disse omgivelsene når det skumrer.

Her er vi på vei opp mørkegangen fra Jomfruhagen og opp i borggården. I fjor hadde Festningen annonsert med Spøkelsesvandring i forbindelse med Kulturnatten og da hadde de 2000 besøkende, også inne på Slottet, med kun levende lys i alle salene. Anja fortalte at hun hadde mareritt etterpå hvor hun drømte at hele slottet brant ned.
I år var de ikke med i det ordinære programmet, men det var godt besøkt allikevel. Vi avluttet besøket på det nye Opplevelsessenteret, mulig vi er gammeldags, men vi synes den gamle utstillingen var bedre.


Mens vi satt på Jernbanetorget og ventet på bussen kom denne gamle trikken inn på perongen sin, den gikk hele kvelden frem og tilbake til Majorstua og det var gratis, noe konduktøren måtte opplyse spesielt for folk var tvilende til å bruke den.
Selv om vi ikke gikk på flere arrangementer synes vi det var fint å være ute i byen denne kvelden, det blir flere typer mennesker ute når det er arrangementer og da er Oslo en mye hyggeligere by.
Kl fem på elleve om kvelden var det stort fyrverkeri på Rådhusplassen, det måtte vi nøye oss med å høre hjemmefra.

3 kommentarer:

Laila N. Christiansen sa...

Jeg er jo så opptatt med vårt om dagen at jeg ikke har fått med meg dette (aviser er fortiden nesten uåpna). Og gosj som jeg hørte fyrverkeriet ja!!!!

Neste år bør DIS ha en post her synes jeg! Er det mulig tror du?

Greta sa...

Tror du DIS orker mere en en dag i året da?
Men alvorlig talt, det skulle ikke være helt umulig å få til noe slektsrelatert kultur på en sånn dag. Vi får tenke litt på det til neste gang.

Heidi sa...

Neste år bare MÅ jeg få med meg Kulturnatten. Satser på godvær da også! :o)