mandag 30. juni 2008

Søndagstur



Vi tok tog og undergrunn opp til Majorstua for å starte turen i Frognerparken. Der var det masse amerikanere som feiret Independence day, med orkester og ponniridning, så at Sons of Norway også hadde stands. Ellers var det selvfølgelig de vanlige busslastene med asiatere i løpefart, men det hører jo med, veldig hyggelig at parken blir brukt.


Så gikk vi Bogstadveien ned mot sentrum, hyggelig handlegate det, og veldig rimelig på en søndag, men snakkes det ikke norsk der? Det var så iøynefallende at alle butikker hadde engelske navn og når tilbudet til Baker Hansen står på engelsk i vinduet begynner vi virkelig å lure. Og med fredagens språkmelding i friskt minne ble det ekstra tydelig.


Vel, vi vandret videre gjennom Slottsparken og ned mot Aker brygge. Der var det så koselig å sitte så vi spiste like godt middag der, deilig stekt laks. Så fant vi et tog hjem igjen og var enige om at det hadde vært en fin dag.


Og med søskentreffet på lørdag hadde det jo vært en perfekt helg.

lørdag 28. juni 2008

Hagefest


I vår familie har vi hatt hagefest i forskjellige varianter siden slutten av 1980-tallet. Etterhvert blir det vanskeligere og vanskeligere å samle oss, vi blir flere og noen blir eldre, nye relasjoner osv., osv., mye skal klaffe for å finne en dag hvor alle kan komme. Vi har ikke greid det helt denne gangen heller, men vi er i alle fall seks stykker som skal møtes her i Lillestrøm i kveld. Hagefesten er blitt til verandrafest, og spisingen blir vel innendørs pga været, men uansett så er samværet det viktigste. Og som familiens kronikør synes jeg det er utrolig viktig å samles til hyggelig samvær med familien, er litt misunnelig på Laila som har slektstevne denne helgen, se lenke til Lailas blogg.

Bildet er fra 2006, vi måtte spise inne da også pga været, men da slipper vi myggen og det er jo noe! Ikke sant Lasse?

mandag 23. juni 2008

St. Hans aften

St. Hansaften er akkurat som 17. mai; ikke det samme etter at ungene har forlatt rede. De siste årene vi hadde unger hjemme dro vi til Fetsund lenser for å få litt St. Hans stemning. Der var det musikk, muligheter for å kjøpe grillmat, bål ute på elva, og masse mygg selvfølgelig.

I min barndom var det tradisjon for å samles på Nordmannset, det er der flyplassen i Honningsvåg er i dag. Og etter at vi kom til Tromsø pleide vi å dra på skogstur. Uansett var det aller viktigste å ha brusflaske hvor det var laget hull i korka!

På bildet er jeg og to av mine fire brødre, de to siste ble født seinere samme året.

søndag 22. juni 2008

Trær


Første gangen jeg var i Lillestrøm var sommeren 1963 og det jeg husker best er alle trærne. Ikke så rart kanskje ettersom jeg da ikke kjente til andre landskap enn Magerøya hvor det ikke er noen trær.

En venn av familien sa en gang noe veldig pent om Magerøya; Stein, det er pent det!

Selv foretrekker jeg trær, og i dag med litt fuktig værlag lukter det jo også så godt av skogen.

fredag 20. juni 2008

Jobbehelg




Jobber man på bibliotek må man av og til jobbe helg og denne helga er det min tur! Så fredagskvelden brukes til ro og fred i heimen for å være frisk og opplagt i morgen kl 0900. Min bedre halvdel har i den anledning funnet frem en gammel kassett med viser og en av visene var Erik Byes: Drømmeren i tårnet.
Det ble vi veldig nysgjerrige på, hvem var denne drømmeren? Det viser seg å være ukas mest aktuelle jubilant: Henrik Wergeland.


Drømmeren i tårnet


Efter et besøk i Henrik Wergelands kontor, Akershus slott, oktober 1976.

(Til Stephan Tschudi-Madsen)


Det bodde visst en drømmer der i tårnet
høyt oppe over Håkons gamle borg.
Han smidde sine viser der bak muren
og slynget dem mot byens bleke torg.
De sa at folkets gleder var hans glede. -
De sa at folkets sorger var hans sorg.

Han sådde ild i mangt et mødig hjerte
og ble for landets liv en varig vind
som stryker, dag for dag, med samme ømhet
mot gubbens hvite hår og barnets kinn.
Og svikter vi vår ungdoms ranke vilje
da hjaller hans trompet i våre sinn!

Hans vindu er et øye vendt mot fjorden,
og havet selv, så blinkende og blått,
men også mot de lave hus der nede
og storhet der hvor andre fant det smått.
Han spør oss: Er vi ennå barn av Våren?
Er frihetsdrømmen fattet og forstått?

Og løfter vi vårt blikk fra gatestenen
og skotter mot det gamle grå palass,
da strømmer det en varme fra hans vindu,
det lyner ennå lystig i dets glass!
Et vinterfolk skal aldri frykte kulden
når drømmeren i tårnet er på plass!

Vi har flere referanser til Riksarkivaren på Akershus ettersom vår datter er guide der og Henriks briller som pleier å være der nå er på min arbeidsplass hvor de egentlig hører hjemme!

Utstillingen på Nasjonalbiblioteket er forresten vel verdt et besøk.

onsdag 18. juni 2008

Til orientering

Nå har jeg lagt inn våre egne bilder til Hurtigruteturen så da er det bare å ønske alle en god tur, retrospektivt!

søndag 15. juni 2008

Byfest




Fra onsdag til lørdag denne uka har det vært Byfest i Lillestrøm. Det hele startet for ti år siden da vi fikk bystatus, det var også kort tid etter flommen så vi hadde stort behov for å være sammen om noe positivt.


I år passet det ikke så godt å være med på veldig mye, men lørdagen fikk vi med oss tre konserter. Først blues med Kurt Slevigen Band, de spiller sånn blues som vi pleier å høre i Bluesasylet ellers om lørdagene, bare at her kunne vi ikke regulere lyden! Så flyttet vi oss over til Kultursenteret og hørte på Ett Fett Storband. Bak trommene der sitter en svigernevø (kan man si det?) så da traff vi andre familiemedlemmer også, veldig hyggelig å se grandnieser og grandnevøer av og til. For å runde av kvelden valgte vi å se på The Monroes som tok Torvet med storm, snakk om spilleglede!




torsdag 12. juni 2008

Skogbrann




Naturkrefter er skremmende og fascinerende på en og samme gang. Sånn også med skogbrann, stakkars folk som bare kan stå å se på at skog og eiendom blir borte. Og tenk på det arbeidet brannfolkene gjør for å få kontroll, ser ikke ut som om de har tenkt å gi seg. Men de har jo også behov for hvile, tenk om brannfolk rundt omkring i det ganske land kunne reise ned å hjelpe dem?



Jeg har sett noen store branner før, bybrannen i Tromsø i 1969 for eksempel. Gjennopplevde den nylig gjennom en billedbok jeg kjøpte i Tromsø. Brannen pågikk for fullt i 6-7 timer, heldigvis om natta så det var litefolk ute, men da sivilforsvaret ble innkallt gjennom varselsirenene våknet folk og trodde det var krig.






Andre gangen jeg så en stor brann var i Hellas for to år siden, på Kasandra, Halkidiki. Der så vi også hvor heroisk brannfolkene jobbet gjennom to døgn for å begrense skadene. I Hellas har de noe som de skulle hatt på sørlandet nå: Catalinafly som henter vann i sjøen og har mye større kapasitet enn helikopter.

Vi må nesten bare ønske oss regn nå, i alle fall litt mindre vind.

tirsdag 10. juni 2008

Kirkeferd i Danmark 2006

I september 2006 gjorde vi en kirkeferd i Danmark. Min farfarsslekt var prester i Danmark i flere ledd og generasjoner og selv om det ikke er noen graver etter dem, finnes kirkene de sognet til og de ville jeg se. Og Øystein ville gjerne være med for kartlesing det liker han.

Vi begynner med min 8 ganger tippoldefar Hans Grønbech (1575-1624). Hans giftet seg med Maren Justdtr. Saxe (1577-1627) i 1600, jeg kjenner til to barn, den ene; Jens kommer jeg tilbake til senere. Hans var født i Århus og han var skriver på Århus gård, borgermester i Århus og kongelig rettskriver over Nordre Jylland.
Kom antagelig fra Flensburg i Tyskland, navnet stammer fra landsbyen Grønbæk, Grønbæk sogn, Lysgård Herred, Viborg Amt på Jylland hvor hans mor giftet seg 2. gang. Kilde: Grønbech-ætta i Sør-Helgeland av pastor L. U. Pedersen.


Grønbæk Kirke er sognets eldste bygning, reist av områdets beboere ca. år 1200. En tid har kirken tilhørt kronen, men omkring 1440 ble den overdratt til det nærliggende Benediktinerklosteret. Etter reformasjonen kom kirken i Allinggårds eie før den i 1907 ble selveie. Kilde: Grønbæk Sogns Menighedsråd 1998.



Marens far, min 9 ganger tippoldefar, Just Pedersen Saxe (1531-1619) var også født i Århus, gift i Mørke, Øster Lisbjerg Herred i Randers Amt, med Apelone Sørensdtr. Pind (ca. 1545-1597). I 1565 ble han immatrikulerte i Rostock, i 1567 ble han sogneprest til Mørke og Hvilsager og i 1577 ble han prost. Kilde: Steen Thomsen (Personalhist.Tidsskr. 1942. Slægten Saxe i Århus i det 16' og 17' årh. HJ Grønbechs slægtebog. I Personalhist. Tidsskr.1893. Wiberg: Almindelig dansk Præstehistorie. 1870-79. Kancelliets Brevbøger (trykte udgave).)
Ett av deres seks barn flyttet til Norge, Peder Saxe (1588-1652) som var sorenskriver i Ryfylke til 1639.





Mørke kirke er en romansk kvaderstenskirke fra 1100-tallet.
En annen av mine 9 ganger tippoldefar; Mads Nielssøn Gram (ca. 1532-1601) født i Gram i Frøs Herred i Haderslev Amt og død i Fron i Oppland, var sannsynligvis sønn av den første sognepresten i Gram, Niels Simonsen. Kilde: Frederick Gram.




Om Niels Simonsen vet vi at han var den første sognepresten i Gram etter reformasjonen, "1. april 1529 udstedte hertug Christian kollats for den første lutherske præst i Gram". Niels var visstnok barnefødt i Bæk i Nustrup sogn. Kilde: Træk af Grams Sogns Historie, H.P. Sørensen 1963 på eget forlag





Gram kirke er en av de gamle romanske kirkene fra ca. 1200. Tårnet ble først bygget i løpet av 1400-tallet og koret ble forlenget engang på 1500-tallet. Kilde: Paul Monrad.



Så flytter vi oss over til Sjælland og 8 ganger tippoldeforeldre; Morten Jensen (1566-1623) og Cidtzele Pedersdatter (1563-1630). Sogneprest i Helsted oc Proust i Steufns Herrit fra 1592 til 1623 Kilde: S.V.Wiberg. (Fjerde presten på lista på bildet). (Ps. Har ingen forbindelse med Jacob Jacobsen Grønbech, så vidt jeg vet).





Hellested kirke er en hvitkalket romansk kirke oppført ca. 1200. Bygget av kridtkvadre fra Stevns klint. Det opprinnelige koret er erstattet av et langhuskor fra ca. 1500. Altertavlen er i høyrenessanse skåret av Engelbritt Chastensen fra København i 1604.





Den fargerike døpefonten i svulmende barokk er litt av et syn med sine fire barneskikkelser som forestiller årstidene.
Kilde: http://www.stam.dk/

Morten og Cidtzele datter Caren (1606-1637) var svigerdatter av tidligere nevnte Hans Grønbech. Hun var gift med hans sønn Jens (1601-1647) som var sogneprest i Højelse i Ramsø Herred i København Amt. Denne kirken rakk vi ikke å besøke denne gangen.




Til slutt var vi i der Cidtzele vokste opp, nemlig Øster Egede i Fakse Herred i Præstø Amt. Hun var datter av Peder Anderssøn, sogneprest i Øster Egede mellom 1560 og 1602


Dette er en hvitkalket kirke med tegltak, bygningshistorisk er den litt uvanlig. Den består av et romansk tårnparti, med skip fra 1608 som skjærer seg inn i et sengotisk murverk i østmuren som ellers er fra 1579. Kirken var en av de viktigste valfartskirkene på Skjælland i middelalderen.



Kirken ligger like øst for herregården Jomfruens Egede og med sin beliggenhet er den ikke særlig synlig i landskapet så vi er veldig kry for at vi fant den.

Dessverre var ikke kirken åpen så vi fikk ikke sett innvendig. Kilde: http://www.stam.dk/


Var ikke det en fin tur kanskje? Fint å kjøre rundt i Danmark på de små veiene og se hvordan danskene bor på landet.

Selv om jeg nok må innrømme at det var morsomt å kjøre over Fyn også, det gikk veldig fort!

søndag 8. juni 2008

Lillestrøm


I dag ble det en lten tur i nærmiljøet. Å gå på flomvollen bort til Volla og så gjennom villabebyggelsen og til Storgata er egentlig en fin tur. Først litt landlig og så by.
Flomvollen ble bygget etter flommen i 1995, var så heldig at det var valgår det året og ordfører Andreas lovet at han skulle få i gang bygging av flommvoll innen oktober 1995 hvis han ble gjenvalgt. Han ble gjenvalgt og 30.10.95 startet arbeidet med vollen. Den er blitt akkurat det som var meningen, en turvei og del av et rekreasjonsområde for hele byen.
Det er bestandig hyggelig å gå forbi krokett-banen og se at det er aktivitet der. Det så stygt ut for dem en stund fordi de ikke fikk lagt banen innenfor vollen, det ble rot med forsikringsselskap og alt sånt, men kommunen stilte garanti og så roet det seg. Krokett kom antagelig til Lillestrøm gjennom engelske ingeniører som var med å laget Hovedbanen til Eidsvoll i 1850-årene. I 1950-60 årene var det fem klubber her i Lillestrøm, og det var flere tilskuere på krokkettkamper enn det var på fotballkamper, den gang.
I dag er forresten Ålesund her for å slå LSK og de setter også sitt preg på vår lille by i dag, hyggelig det, men utrolig stygge drakter!

lørdag 7. juni 2008

Fin sommerdag


I dag har vi vært på sommerbesøk hos mine foreldre og grillet. Hyggelig å være i en hage for en gang skyld, men vi savner ikke det å ha hage som skal stelles.

Vi sitter ute på vår verandra fra vi kommer hjem fra jobb og til vi meget motvillig går til sengs etter midnatt, men midt på dagen kan vi ikke være her det blir for varmt. Vi klager ikke, og til uka skal jo temperaturen ned mot 20 grader så dette skal nok gå bra, he he.
Fortsatt god helg.

fredag 6. juni 2008

Hva en kan finne i gamle aviser


På jobben min har vi alle landets aviser på mikrofilm og i dag fant jeg en annonse vi satte inn i Afenposten 20. april 1977. Nå kan dere lure på om vi fikk leilighet...

mandag 2. juni 2008

Hjemme igjen

Fikk ikke blogget mer fra Bergen for maskinen på sykehotellet hvor vi bodde ble syk og doktoren hadde helgefri.


Vi hadde en flott tur til Lysekloster og Os, Anja fikk tatt masse fine bilder fra ruinene og markene rundt. Men vi fikk litt problemer da vi skulle gå til steinbruddet som munkene hentet stein ifra for den var voktet av en sint bonde, der også! Vel kan jo forstå at han blir lei av turister som tråkker inn på gårdstunet hans.


Vi spiste lunsj på Osøyro, kjempekoselig sted helt nede på kaia. Folk så helt normal ut selv om det er i Fremskrittspartiland, de fikk heller ikke lov å drikke alkohol på offentlig plass og han som tok ølen sin med fra Peppes til Kysten rundt fikk kjeft og bensinen koster det samme der som her, tror det er litt oppskrytt det der...




Lørdagskvelden gikk vi en tur på Nordnes i Bergen og spaserte, hilste på min morfars syvmenning Amalie Skram som står der på sokkel, så spiste vi på Egons og da var klokka 23 og vi var trøtte og visste at vi hadde ni timers kjøring hjem på søndag.




Var en tur innom Østerbø i Aurlandsdalen og fikk meg rømmegrøt, det behøvde jeg etter alle tunnellene, hadde helt vondt i hendene etter å ha klamret meg til rattet.



Gjennom Hallingdal var det opp mot 33 varmegrader, men vi har heldigvis airkondisjon.