torsdag 12. juni 2008

Skogbrann




Naturkrefter er skremmende og fascinerende på en og samme gang. Sånn også med skogbrann, stakkars folk som bare kan stå å se på at skog og eiendom blir borte. Og tenk på det arbeidet brannfolkene gjør for å få kontroll, ser ikke ut som om de har tenkt å gi seg. Men de har jo også behov for hvile, tenk om brannfolk rundt omkring i det ganske land kunne reise ned å hjelpe dem?



Jeg har sett noen store branner før, bybrannen i Tromsø i 1969 for eksempel. Gjennopplevde den nylig gjennom en billedbok jeg kjøpte i Tromsø. Brannen pågikk for fullt i 6-7 timer, heldigvis om natta så det var litefolk ute, men da sivilforsvaret ble innkallt gjennom varselsirenene våknet folk og trodde det var krig.






Andre gangen jeg så en stor brann var i Hellas for to år siden, på Kasandra, Halkidiki. Der så vi også hvor heroisk brannfolkene jobbet gjennom to døgn for å begrense skadene. I Hellas har de noe som de skulle hatt på sørlandet nå: Catalinafly som henter vann i sjøen og har mye større kapasitet enn helikopter.

Vi må nesten bare ønske oss regn nå, i alle fall litt mindre vind.

Ingen kommentarer: