lørdag 7. november 2009

Søndagstur i København

Som de fleste kanskje har fått med seg nå så er vi mye i København; og nei, vi har ikke familie der, og nei vi har ingen kjente der, og hva gjør vi så når vi er der? Jo, vi går, bydel for bydel, gate for gate. Tror vi er bedre kjent i den byen enn mange innfødte nå :-)
Og for å fullføre blogginga fra siste tur, søndagen gikk vi byvandring med Christian igjen, denne gangen var det 1800-2000- Folkets København som var temaet.


Som vanlig var det møteplass ved Absalon-statuen på Højbro plads, vi så ingen kinesere denne gangen heller. Synes det ble et artig bilde med Christiansborg innhyllet i tåke, det er jo mye tåkeprat i Folketinget som holder til i det gamle slottet.
Turen gikk videre til Thorvaldsens museum som ligger vegg i vegg med Christiansborg. På veggene til museet er det malt fresker som viser Thorvaldsens hjemkomst i 1838. Ettersom freskene ble malt lenge etterpå har kunstneren gjort seg noen friheter og malt inn folk som overhodet ikke hadde noe med dette opptoget å gjøre. Så som nasjonsbyggeren Hans Chr. Andersen som er med i en båt, vi tenker vel først og fremst på han som eventyrfortelleren, men han var også veldig viktig som samfunnsdebatant. Vi lærte også på denne turen at han og Søren Kirkegaard hadde et forhold som vi her hjemme vet at Wergeland og Welhaven hadde. De simpelthen elsket å hate hverandre.

Dette er nå Byretten, men det var her byens første Rådhus lå. Torget heter Nytorv og det som ligger på oversiden Strøget heter Gammeltorv.

Turen gikk så videre til Vor Frue kirke, det er domkirken i København og der inne kan man se Thorvaldsens Kristius og alle apostlene. Thorvaldsen fikk oppdraget å lage apostlene i en bestemt størrelse fordi de skulle passe inn i de nisjene arkitekten hadde bestemt. Men Thorvaldsen sa at hans apostler ikke skulle være skiltvakter så han laget dem litt for store. Nisjene ble tatt bort. Han har også laget døpefonten i kirka, anbefaler alle å ta en tur inn i kirka, det er grandiost.


Her på yttersida av kirka skal det stå en figur av Kong David. Sokkelen ble påkjørt og statuen sendt bort mens man reparerte den, les her hva som videre skjedde: Politiken.dk
Turen ble avsluttet på Rådhusplassen, byens storstue. Den kommer til å bli litt forandret de kommende årene, Stykjernet skal bort og det kommer Metrostasjon der i stede for.
Neste gang du står å ser opp på Rådhuset skal du ta en titt litt oppe på hjørnene, der står det en isbjørn på hver side. I det hele tatt er Rådhuset dekorert med mange fine detaljer hvis man har øynene med seg.
-


Ingen kommentarer: