lørdag 20. mars 2010

Pub til Pub i Hamar

Torsdagskvelden var det byvandringer som sto på programmet på Bibliotekmøtet og ettersom vi er opptatt av kultur og øl er kultur så ble det det jeg meldte meg på.
Vi startet på den Irske puben og siden det bare er dem som har hveteøl ble det det vi smakte på der.
Klipper fra Wikipedia:
Hveteøl er øl som er brygget med en viss andel hvetemalt ved siden av byggmalt. I Tyskland kreves et hveteinnhold på minimum 50%. Brygging av øl på hvete går tilbake til oldtida; kanskje tilbake til tider da korn ikke ble dyrka i renkultur, men flere sorter i blanding. De aller fleste hveteøl er overgjæra og ikke filtrert. De har derfor bunnfall, og tappa i glass får de en blakk, lys farge. Hveten gir en generelt lysere farge enn bygg.

Neste stopp var Siste indre og her ble det Kilkenny. Vi fikk høre at dette er et rødt irsk øl og skulle egentlig hete Smithwick's, men det var produsentene skulle bli for vanskelig å uttale. Dessuten ble denne alen laget for det øvrige europeiske og canadiske markedet og er ikke helt likt Kilkenny. Ellers er det likt Guinniss, tappes på samme måte og er laget på maltet bygg, humle, vann og gjær og det er overgjæret.
 
Avslutningsvis var vi på Stallen og der fikk vi en tjekkisk pilsnerøl, mørkt som jeg liker det. Navnet er Staropramen og anbefales på det varmeste.
 
Kvelden ble avsluttet på Høgskolen i Hamar med litt fingermat og underholdning av Damenes aften. Kjempeflott kor med en livlig dirigent, kjente det kriblet i koristen i meg.
-

Ingen kommentarer: