mandag 22. november 2010

Nydalen og Bjølsen


Det er vel ikke til å stikke under en stol at Handelshøyskolen BI har bidratt til at Nydalen har utviklet seg til å bli en aktiv bydel. Selv på en søndag var det godt besøk i kantiner og kollokvierom og med åpne bakeri, kafeer og kiosker fremstår bydelen som levende og aktiv. At T-banen også går hit hjelper nok på aktiviteten.

Tidligere var dette dalføret langs Akerselva både et fabrikk- og boligområde, nå mest bolig og tjenesteytende næringer. Det var to store fabrikker som dominerte; Nydalens Compagnie og Christiania Spigerverk. Det første var et tekstilindustriselskap som startet som bomullsspinneri og utviklet seg med veveri, fargeri og blekeri og ble landets største tekstilfabrikk med opptil 1100 ansatte. I dag er det sammensluttet med andre selskap og er en del av eiendomsselskapet Linstow.
Spigerverket laget spiker, varmsmidde sådanne faktisk, senere laget de også valset flattjern.


Grefsen kirke ligger fint til i åsen og er godt synlig også over alle de store bygningene i Nydalen.


Her i Nycoveien er det laget adskillige Globoid-tabletter og Nyco Fruktsalt, kan jo passe på en søndagsmorgen det kanskje?


Lenger ned mot Bjølsen ligger De Norske Gjær- og Spritfabrikker grunnlagt i 1918 da man slo sammen åtte gjærfabrikker. Her han man også laget buljong, eddik og sennep under navnet Idun. Nå er det snart bare porten igjen, boligbygginga er ikke slutt og nå nærmer den seg fabrikkområdet. Mange av husene her er tømt nå og det ser ut som de skal rives.


Her er vi virkelig på gamle tomter, i Bentsebrugata 23 bodde vi i tre år, midterste oppgang, tredje etasje til høyre. Gemalen var vaktmester så derfor bodde vi billig, og fikk spart opp så mye at da denne hjelpevaktmesteren ville ut å utforske omgivelsene hadde vi råd til å kjøpe leilighet utenfor byen. Men det er en annen historie som vi får komme tilbake til en annen gang.

2 kommentarer:

Robin Hanssen sa...

Jeg vurderer å flytte til Nydalen/Bjølsen, så stakk jeg innom her for litt inspirasjon! Interessant artikkel, godt skrevet og fine bilder:)

Greta sa...

Hei.Hyggelig at du stakk innom og la igjen en kommentar.
Leste om nyetableringer i Oslo forrige dagen i Aftenposten, der var bl.a. bilder fra Idun-tomta, så veldig fint ut.