mandag 8. november 2010

Sagene og Ila

Den første søndagsturen i november startet med busstur til Tåsen. Litt kaldt var det, men sola varmet godt så det ble en fin tur nedover mot Bjølsen, som vi bare passerte denne gangen, over Sagene og mot Iladalen.

Dette er en del av Det Rivertzke kompleks, med en nyere blokk i bakgrunnen. River'n som det heter på folkemunne ble bygget i 1912 av arkitekt Kristen Rivertz. Han var en kar med mye sosial samvittighet og engasjement så han stiftet et aksjeselskap som skulle bygge lyse og luftige arbeiderboliger. Kommunen var ikke enig og på en måte fikk de jo rett, de måtte inn med økonomiske midler for å redde prosjektet. Men 479 leiligheter ble bygd, nå er det litt færre fordi nye standardkrav har gjort at man har slått sammen noen leiligheter. Vi synes det er et fantastisk fint område og det vises at folk trives her, mange uteplasser mellom husene, rent og pent og rolig på en søndags formiddag.


Lenger nede i Stockfleths gate finner man dette kjempekomplekset av noen leiegårder, oppført 1917-19 av arkitekt Harald Aars. 183 leiligheter fordelt på 22 oppganger. I følge Oslo byleksikon har man ødelagt fasaden når man byttet til sprosseløse vinduer. Vi synes det var fasinerende stort.


Ved Ila kirke øverst i parken finner man denne trappen, det gir et majestetisk inntrykk med en så stor trapp. I byleksikonet kan man lese at kirken ble innviet Kristi himmelfartsdag 22. mai 1941 av biskop Eivind Berggrav, jeg nevner det spesiellt fordi jeg vet noen som bodde i biskop Berggravsgate i Tromsø. Kirka ligger veldig fint til øverst i dalen/parken, men særlig pen er den ikke.


Iladalen bolig- og parkområde er fra 1931-58 og det er også kommet til noen nye blokker de siste ti årene. Her ser det også ut som folk trives, ikke så fristende akkurat denne dagen, men de har en fin uteplass her.


Etter å ha krysset Alexander Kiellandsplass og gått nedover mot sentrum svingte vi opp i Telthusbakken. Her ligger noen små pene hus, de fleste pent renovert på 1970- og 80 tallet. En liten idyll i storbyen. Litt vanskelig å få et bra bilde, spesiellt siden sola står så lavt at den gir så lange skygger.

Tilslutt et oversiktbilde av byen under Ekeberg. Vi talte i hvert fall 11 kirketårn i denne utsikten. De som bor her oppe har en veldig fin utsikt.

Ingen kommentarer: