mandag 21. mai 2012

Vår blir til sommer i København

Så fikk vi skviset inn en veldig etterlengtet Københavntur. Rett fra champangefrokost 17. mai til vår kjære by var ikke dumt, byen tok i mot med litt sur vind og litt regn ble det også i løpet av turen, men før vi reiste hjem søndag var sommeren kommet for fullt.


Fredag sto Frederiksborg på programmet, slottet ligger i Hillerød en liten halvtimes togtur fra Hovedbanegården. Sist vi var her var det surt og kaldt så vi fikk ikke gått i parken, denne gangen var været perfekt for en spasertur i barokkhaven.


Det var Frederik II som bygde det første slotten, men sønnen Christian IV rev det ned og bygde nytt i den typiske hollandske renesansestilen som han var så glad i. I 1859 brant store deler av slottet ned og da var det bryggeren J.C. Jacobsen og Carlsbergfondet som hjalp til med gjenoppbygginga. Han startet også Frederiksborgmuseet her og det er nå en del av nasjonalmuseet. Her er mye å se på og man kan holde på hvor lenge man måtte ønske.


Da tiden kom og vi ikke orket mer kultur fant vi dette stedet som hadde utrolig god mat og veldig hyggelig betjening. Det er nyåpnet og vi ønsker dem virkelig lykke til.



Lørdagen var viet til historisk vandring med Christian,  denne gangen i 1600-tallets København, med vekt på Christianshavn. Første stopp var Slotsholmen med Christiansborg (som jeg har skrevet om før) og Børsen som det er bilde av her, også bygd etter Christian IV smak. Vi har hørt mye om det tvinnede spiret, hvis man ser på malerier av Christian IV vil man se at han gikk med en sånn tvinnet hårpisk og da vet ikke jeg hva som kom først. På spiret er det kinesisk drager som tvinner kroppen/halen med hverandre og det er virkelig flott laget. Det er mulig at man valgte dette kinesiske symbolet for å innynde seg hos kineserne som man var begynt å gjøre handel med.

 Bydelen Christianshavn er utbygd av Christian IV, derav navnet. Området var/er egentlig sumpland så husene er bygd på påler og så lenge vannstanden er så høy som i dag så går det bra. Blir det lavere vannstand vil pålene ta til å råtne og da spørs det om ikke Overgaten ned om vannet blir Overgaten under vannet.


Bydelen var engang egen kjøpstad og hadde både rådhus og selvfølgelig egen kirke og siden København har Vor Frue så har Christianshavn Vor Frelser, i hollandsk barokk. Byggestart 1682, men tårnet kom ikke opp før i 1752. Utenpå tårnet er det en vindeltrapp og legg merke til at den går gale veien, neste gang skal vi opp dit for der er det en fantastisk utsikt.


Denne husrekken i Strandgade er den best bevarte 1600-talls husrekken i hele København fordi det ikke har vært branner her. Og hadde det ikke vært for bilene og asfalten så hadde det vært storartet.
Turen fortsatte forbi Christiania som opprinnelig var militærkaserner og opp på vollene hvor vi så på en gammel mølle (uten vinger) som nå er museum. Rundt om på vollene var det helt naturlig å ha møller, det var høyt og fritt så vinden fikk tak og man hadde jo bruk for mel innenfor festningsverkene.



Søndagen opprant med full sommertemperatur og her ligger det en uvanlig fredfull svane og koser seg, hun får seg en overraskelse når det kommer grimme ellinger ut av eggene.



Og så var det maraton i byen, som tidligere løpere kjente vi at det kriblet aldri så lite og vi ble veldig imponert over bredden i feltet og av publikums entusiasme.

Smalgangen

Grønnegade
På denne turen hadde vi fått med oss et par adresser som skulle utforskes, for her har anene til vårt kommende barnebarn en gang bodd.

Ingen kommentarer: