torsdag 5. februar 2009

Angsten for Darwin

Dette var tittelen på gårdagens forelesning i Humanistenes Hus, foreleser var Dag Hessen professor i biologi. I forbindelse med dobbelt-jubileet har han kommet med en bok om Darwin og hans teorier. 12. februar er det 200 år siden Darwin ble født og samtidig er det 150 år siden "Artenes opprinnelse" kom ut første gang.
Etter å ha fortalt om Darwins liv og virke var det lagt opp til debatt. Ettersom tittelen på foredraget var Frykten for Darwin og Hessen argumenterer for at mye av frykten handler om redsel for hva som vil skje med moralen ved et evolusjonært syn på mennesket ble det en frisk meningsutveksling i en fullsatt festsal.

Jeg lærte flere nye ting; det finnes 350 000 forskjellige billearter i verden og vampyrflaggermusen blir veldig gamle og er veldig solidarisk innstillt. Hvis en er syk en natt og ikke kommer seg ut for å få tak i mat, les: blod, så får han litt hos kameraten, (blodoverføring). Først trodde forskerne at det bare var innad i familien de hjalp hverandre, men det er altså på tvers av det. De lever altså etter den gyldne regel: gjør mot din neste som du vil at din neste skal gjøre mot deg! Flott, hva?

Så ble det veldig klart for meg at mange drar teoriene ut av samtiden, konteksten og er enige eller uenige med vikarierende argumentasjon. For eksempel det med "Den sterkestes rett", dette snakker ikke Darwin om i det hele tatt, The Survival of the Fittest betyr mer at den som er mest tilpasningsdyktig vinner. Og den som finner det lurest å jobbe sammen i gruppe overlever lenger enn den som vil ha alt for seg selv.

Om fjorten dager er det nytt møte og da skal det handle om akkurat bruk og misbruk av Darwins teorier.

Ingen kommentarer: