fredag 27. februar 2009

Seks uker, seks mennesker, seks forestillinger

I dag skal jeg prøve meg som tv-anmelder. De siste seks ukene har jeg fulgt med en dansk tv-serie som har gått på NRK2. Nå er jo jeg mer enn gjennomsnittlig interessert i alt som er dansk og kanskje spesielt i Per Fly som regissør, går sjelden glipp av en film eller serie hvor der tales dansk (gjør noen unntak for direkte såpe).

Nå er det jo for seint å få den med seg på TV, men den er å få på DVD. Selv har jeg tatt den opp og skal se den i sammenheng en helg om ikke så alt for lenge.
Grepet med å la samme handling sees fra forskjellig synsvinkel har jeg sett før, den gang også med stort hell. Det var en engelsk serie som gikk rett før jul engang for 100 år siden. Da så vi to-tre episoder hvor samme handlingen utspant seg i hver episode, men vi var i forskjellige rom i hver episode. Det er interessant å se hvordan akkurat samme handling oppfattes av de forskjellige som er til stede, ikke ulikt virkeligheten. Og i Forestillinger blir det veldig tydelig hvordan personene oppfatter situasjoner og hvordan de opplever at de samhandler og hvordan de blir sett og møtt av de andre. Med slike skuespillerprestasjoner blir det en sterk opplevelse, at øynene er sjelens speil er ikke noen overdrivelse her.

Forestillinger er altså en tv-serie litt utenom det vanlige fordi det er samme handlingen i alle seks avsnittene, men sett fra seks forskjellige synsvinkler. Det handler om kjærlighet, ikke bare kjærligheten til en partner, men også kjærligheten til en datter, en far og en venn. Alt sammen er sentrert rundt den karismatiske instruktøren Marko, som skal sette opp Shakespeares «Venus og Adonis». Historien skildrer seks personers vidt forskjellige opplevelse av de samme seks ukene og utspiller seg under prøveperioden frem til premieren.

Hvert enkelt avsnitt har sin hovedrolle. Jakobs avsnitt handler om en brå oppvåkning fra forelskelsens rus – Tanjas om å ville forlate mannen hun elsker – Katrins om å bli sett og elsket som den personen hun er – Evas om å ville finne familien sin – Jens’ om å svikte sin beste venn – og Markos om det djevelske i det å bli sitt eget prosjekt.

Dramaserie i 6 episoder
Produsert av Danmarks Radio i co-produksjon med SVT og NRK
Manus: Lars Kjeldgaard, Kim Leona og Per Fly
Regi: Per Fly
Med bl.a: Mads Wille, Sonja Richter, Sara Hjort Ditlevsen, Pernilla August, Jesper, Christiansen og Dejan Cukic

1 kommentar:

Anonym sa...

Nice pages!
we like your blogging style and we want to sponsor your blog.
If you want us to link your blog in our site,
put us in your blogroll and

1.send us your site/blog address;
2.send us a representative image of your blog (if you have one);
3.send us a brief description of your site.

we would be honored to advice your blog on ours!ilinkyoursite staff
"I link your site"