lørdag 14. februar 2009

Lørdagstur

En hel lørdag til fri avbenyttelse, først fin frokost og så kaffe og masse aviser. Må komme à jour med hijabdebatten, blasfemidebatten, åremålsstillinger og Darwin-jubileet. Hva skal man mene og må man mene noe? Det tok en times tid å komme à jour på fjesboka også, mye å gjøre for tida så det er noen dager siden sist jeg var innom. Så da alt det var om ikke fullført så i alle fall påbegynt var det på tide å gå ut i finværet.

Vi startet med å gå ned i Kværnerbyen og opp på Galgeberg, via Tøyen til Enerhaugen. I Kjølbergsgate fant vi disse fine husene, ser ut som ”1890-talls” gårder.

På selve Enerhaugen står jo disse kolossene av noen blokker, bygd på 1960-tallet etter raseringa av den gamle bebyggelsen. Jeg vet at de gamle husene ikke var noe bra for folk å bo i, men det kunne vel vært gjort på en annen og bedre måte!
Den fantastiske skulpturen står utenfor blokka, og som om ikke kona har nok å bære på må hun også bære masse sne.

Lenger bort i gata fant vi denne flotte bygningen fra 1927, det er sykehjem der nå og vi syns det er en blanding mellom Jugend og Funksjonalisme. Veldig monumentalt.
Enda lenger ned i gata ligger St._Hallvard_kirke_og_kloster , her fikk vi ikke noen gode bilder, men les om dette fantastiske bygget på Wikipedia. Bygget i 1966 av arkitektene Lund & Slaatto med den berømte inverterte kuppelen. Grunnsteinen som ble lagt ned i 1965 var en klebersten fra St. Hallvards katedral som jo ligger her i vårt nabolag i Gamlebyen.
Videre gikk vi med livet som innsats gjennom Tøyen (det var veldig glatte fortau) og kom ut på Grønnland. Plaza er jo litt flott da i dette perspektivet.
Her er Kyrre sin arbeidsplass.

Etter at vi hadde krysset Youngstorget gikk vi gjennom undergangen i Hospitalgata. Her ble vi litt nostalgisk fordi vi kom til å huske på at vi gikk her på 1. mai i "gamle dager". Innflytter'n hadde nemlig oppdraget å holde gravmæle dvs. minnetale ved Martin Tranmæles grav på Vår Frelsers gravlund og da gikk vi under her med faner og flagg og sang, det var en fantastisk akustikk der.


På andre sida av undergangen ligger Regjeringskvartalet og ikke minst Deichmanske bibliotek.

Enden på turen skulle være blues på Stopp Pressen, men de åpnet ikke før 1500 så det ble et lite mellomstopp på Herr Nilsen før vi tok trikken hjem igjen til Gamlebyen og lørdagsjazzen på Ruinen.

Ingen kommentarer: