mandag 18. april 2011

Oppdrag Nordre Gravlund

For et par måneder siden fikk jeg en morsom forespørsel fra Eva i Molde. Hun har lagt merke til at vi går mye turer i Oslo og at jeg er slektsforsker så hun lurte på om vi kunne svinge innom Nordre Gravlund og ta noen bilder for henne.

Hun forteller videre; jeg og et par menninger har de siste ukene funnet at vi har en slektning som ble diakonisse før 1900 - Gurine Solbu. Vi har latt oss fasinere av historien om at ei (fattig) jente født i 1866 i Orkdal, ble farløs i 6-7 års aldere, sendt til farmor i Valsøfjorden på Nord-Møre som pleiebarn - ender opp som diakonisse. Vi har fått vite at hun søkte og kom inn på diakonisseutdanningen i 1888, ble sendt mye rundt om kring - det nevnes  Bergen, Lillehammer, Namsos, Trondheim, Oslo. Hvordan klarte de å reise så mye, hva gjorde at hun i ung alder kom til å søke til Oslo. Selvsagt et svar gir mange nye spørsmål.
Vi har fått vite fra Diakonissehuset i Oslo at hun døde pga operasjon på Ullevåll i 1927. De opplyser videre at:
"På Nordre Gravlund i Oslo er det en egen gravlund hvor diakonissene blir begravet. De eldste gravene er slettet , men navnene på de slettede gravstenene er samlet på egne plater som er satt opp på gravlunden. På en av disse platene står Gurine Solbu 1866-1927." 


 Allerede for tre uker siden prøvde vi å finne dette område, men Nordre Gravlund er veldig stor og det så sånn ut der da:
Vi måtte gi opp da, på oppslagstavlene står kun de mest berømte gravene ellers er det bare nummer. Jeg tok kontakt med gravlundens kontorpersonale og fikk vite hvilket felt diakonissene ligger på.


og da var det jo ingen sak å finne stedet.

Så der er Gurine Solbu og Eva fra Molde fikk sitt ønske oppfylt og vi fikk oss to fine søndagsturer.

1 kommentar:

Anonym sa...

En annerledes historie, og montro hva som kan gjemme seg bak..?

Så hjelpsom du er, Greta.

Lisa