søndag 10. april 2011

VårTur til Nord-Tyskland og Danmark vol. 3

Guds Ager var så fasinerende at vi ble der langt utover den tiden som opprinnelig var avsatt, men det fikk ikke andre konsekvenser enn at tiden i Svendborg ble litt kortere. Til Svendborg knyttet Jan forfatteren Johannes Jørgensen som var romantiker midt i naturalismen og siden ble katolikk og skrev flere helgenbiografier. Tom Kristensen var født i Svendborg kommune, hans bok Minefeltet kjøpte vi en gang på et antikvariat i København. Den ansatte på det antikvariatet skjellte oss ut etter noter fordi vi leita etter boka på forfatternavnet, vi måtte da skjønne at han kun var redaktør!

Siden dette var en LittRarTur hvor alt var lov hadde Jan fått en venn av seg til å komme hit og holde et foredrag om "Sorgens mange ansikter" for oss. Vi synes temaet passet helt utmerket og vi tror Jan har lært mye om gruppedynamikk fra sin gode venn Klaus, fasinerende å se hvor fort han fikk oss til å samhandle som én gruppe. Og selv om han sier selv at han er en kontrollfreak er han det på en veldig sjarmerende måte, med et smil.


Vel, turen må gå videre, og nå programmerte Roger sjåfør "Fruen" mot København. På turen fortalte Jan om Christian firtall og hans forhold til Norge. Vi kaller jo gjerne årene under Danmarks styre for 400 års natten, mens danskene kaller det for tiden som Tvillingriket. Men vi kan vel være enige om at de 60 årene med Christian var litt lysere for Norge. Han var på besøk minst 25 ganger og ikke bare i Christiania, han bygget og styrte rundt i hele Norge og passet godt på oss, hans arverike som han var så glad i.

Vi fikk også høre om den franske forfatteren Celine som bodde i eksil på disse kanter i mange år etter andre verdenskrig. Ettersom Frankrike hadde dødsstraff nektet Danmark å utlevere han og grunnen til at han hadde kommet til Danmark var at en venninne av han hadde gravd ned noe gull i nærheten som han selvfølgelig ville være i nærheten av.


Dette er Tersløesegaard som Ludvig Holberg kjøpte i 1745, den ligger i nærheten av Sorø akademi, som han ga midler til mot å få tittelen Baron, og han som hadde gjort narr av adelen i alle år! Ved Sorø Klosterkirke ligger Holberg begravet og det gjør også flere av de virkelig gamle kongene, Dronning Margrethe I lå også her, men ble kidnappet og flyttet til Roskilde.

Etter passeringen av Storebælt kom vi inn i høylandet og boka Guide til det danske høyfjellet som Roger Phil har skrevet er bestillt. Han er antagelig den eneste nordmann som har "besteget" alle topper over 100 m i Danmark.

Så nærmer vi oss København, på vei inn til sentrum så vi et politioppbud og her kan du lese om hva som hadde skjedd.

Første punkt på vårt program var mat og Nyhavn 17 kunne ikke vært et bedre valg:

Tre smørbrød høres kanskje ikke så mye ut

Therese var vår guide i København, det regnet dessverre så mye av turen ble med buss og om det var hun som var dårlig kjent i byen eller om det var "Fruen" som bestemte, det vet vi ikke, men det ble en del ekstra kjøring og noe tuting og kjefting. Men, kjære danske drosjesjåfør, neste gang du ser en norskregistrert buss litt feilplassert kan du ikke tilby å hjelpe i stedet for å tute?

Dagens absolutte høydepunkt var besøk i Wesselstuerne på Gråbrødretorv. Denne søte gamle damen bor i huset, hun og mannen flyttet inn i 1944 tror jeg det var. Da sto dette huset og de tre andre i rekken før Peder Oxe til nedfalls. Mannen hennes var arkitekturhistoriker og forsto at det var viktig å ta vare på huset, ikke bare fordi Wessel hadde bodd her, men fordi det var av de siste husene fra gamle København, resten hadde jo gått med i brannene.

Sjelden har vi sett en mer dedikert museumsvokter, hun beklaget at det ikke var noe der som Wessel hadde eid, men utstillingen inneholdt hans verker og et par gamle strømper selvfølgelig. Og rommene var slik de hadde vært på hans tid, man vet ikke helt når han bodde der, men i 1777 skrev han et likvers til vertinnen så da var han i hvert fall der. Og legg merke til prisen for å komme inn; 1 kr.

Siste sitatet, 4. april, og vi er i grunnen enig. Vi var jo klar over på forhånd at bussturferie betyr tidlige morgener, men fire dager orker vi og det var ingen lange kjøreturer og god plass i bussen, og med så hyggelig reisefølge var det jo bare en fryd.

2 kommentarer:

Viggers sa...

Fantastisk tur. Neste gag må du invitere meg (og kona) med på turen. Eller var det en lesersirkel som var arrangør?

Greta sa...

Noen av deltagerne går på kurs, men turene er åpne for alle, følg lenka i første delen av bloggen til LittRarTur så finner du mer. Vi har tenkt å være med Jan flere ganger, neste år til Petersburg f.eks.