tirsdag 26. april 2011

Prahavåren på vår måte

Jan Hus monumentet og St. Nicolas kirken
Endelig ble det vår tur til å oppleve Praha, det ble et overveldende møte med arkitekturen, kulturen, tradisjoner og ikke minst det nydelige vårværet.

Sånne husrekker er det over hele byen
Første dagen gikk vi egentlig bare rundt å prøvde å ta inn alle inntrykk og vi begynner å bli ganske flink til å ta det med ro og ikke tro at vi kan greie alt. Det er fint å sitte å se på alle som går forbi også.

Vi bestemte oss for å bli med på The Ultimate Tour på dag to. Da fikk vi bytur, båttur, trikketur, lunsj og drikke i en pakke, med a Great Guide som det står i brosjyren. Hun sørget i alle fall for at vi kom litt under huden på sightene.

Nasjonalmuseet

Don Giovanni
Historien forteller at Mozart elsket Praha fordi de hadde gitt hans Figaros Bryllup bedre mottagelse enn i Wien, derfor ble urpremiæren på Don Giovanni lagt til Praha. Ouverturen ble skrevet her og ble tillegnet de gode menneskene i Praha. Dette er en av mange historier Jahn Otto Johansen forteller i sin reisebok fra Praha, anbefales herved.

Rikt utsmykket kan man vel si

Susanna the great guide

Letenská høyden
På denne høyden sto det en gang et Stalin-monument som var 30 meter høyt, nå står det en metronom der som er like høy når pendelen står rett opp. Synes det er en fin symbolikk i det, at tingenes tilstand ikke er satt en gang for alle.

Jeg ble forresten litt skuffet over hvor lite politisk interessert folk ser ut til å være, vi opplevde det samme i fjor i de andre tidligere øststatene. De har fremdeles mye politikerforakt, så mye at de ikke bruker stemmeretten med det resultatet at de har veldig ustabile samlingsregjeringer, det kaller jeg en ond sirkel.


Dette er Slottshøyden, herfra har det vært mange som har regjert over Praha, nå er det presidentens resident, litt større enn slottet i Oslo. Her opplevde vi både den Tjekkiske og den Ungarske presidenten på ganske nært hold, de hadde fotosesion på en verandra uten påtrengende vakthold.
St. Vituskatedralen til venstre.Her er jeg klar for å gå over Karlov most for første gang, en av sytten broer over elven som heter Vltava, men best kjent som Moldau. Broa er et must både på dagtid og på kveldstid. Og tar man sine forholdsregler er ikke Praha mer skummel enn Oslo, skurker er det over alt, men i motsetning til i Oslo har gullsmedene åpne dører, også om kvelden.


Monument til minne om Franz Kafka, den tyskskrivende forfatteren fra Praha, som "alle" har hørt om, men veldig få har lest. Han var jøde og i Praha var jødene tysktalende på hans tid. Tror monumentet prøver å visualisere den lille mannens kamp mot byråkratiet, representert med en tom dress, ikke noe menneske inne i den nei. Synes det er spesielt å tenke på at uten en ulydig venn hadde ikke verden fått  bøkene hans; Prosessen og Slottet, vennen hadde nemlig lovet å aldri gi det ut.

Gemalen til høyre har lyst å prøve å lese Kafka, og har han greid Ulysses så kan han vel greie Prosessen, herved utfordret!


På vei ned fra Slottshøyden ligger dalen der i all sin prakt, man kan godt forstå at det har vært bosetning her siden slutten av det 9. århundre. Og ganske langt oppe i lia har svenskene sin ambassade, de har god utsikt de.


Og god utsikt er det fra Rådhustårnet inne på Gamleby-torvet. Anbefaler en kveldstur, det er heis, vi fikk med oss en fantastisk solnedgang som var helt overveldende. Kirken heter Vår Frues ved Tyn og vi bodde rett bak den på hotell Ungelt i en 99 m2 leilighet, ikke frokost inkludert, men skyssen frem og tilbake til flyplassen var gratis. Og hyggelig betjening som ønsket oss velkommen tilbake, men da måtte vi love å bli en uke.

St. Vitus badet i sol

Praha er også kjent for å være en fin by for god jazz og vi var heldig å fant ett koselig sted med god mat og god drikke, for som det står i Lonely Planet; hvis du ikke finner noe å se på eller gjøre i denne byen så har de et ganske godt øl i alle fall!

Ellers var vi ikke mye inne så neste gang vi skal til Praha må vi håpe på litt innevær så vi får studert Slottet, St. Vitus, Nasjonalmuseet og alt det andre denne byen har å by på.

3 kommentarer:

Heidi sa...

Prosessen var da grei skuring? ;o)

Praha er en veldig, veldig fin by! :o)

Suun sa...

Praha, en flott by. Vi har vært der en gang, men kunne tenkt oss tilbake en gang.
Hilsen Susan

Prahatips sa...

Kjempefin reportasje fra Praha, med fine bilder! Rett og slett en nydelig by. :)