fredag 8. april 2011

VårTur til Nord-Tyskland og Danmark vol. 2

Etter byturen i Lübeck kjørte vi til en restaurant som heter "Schanze am See" og spiste lokale spesialiteter som kalles Land & Meer og er masse småretter fra land og sjø. Har du dine veier forbi anbefales et stopp her.

Når man er i denne delen av verden så må man snakke om de schlesviske krigene og Jan kunne mye om dem. Både den første fra 1848-51 og den andre i 1864. Når det gjelder den andre har jeg alltid vært enig med dem (jeg nevner i fleng: Bjørnson og Ibsen) som mente at det var utilgivelig av Norge og ikke hjelpe Danmark i den krigen.


Vi fikk også høre om forfatteren Johannes V. Jensen og hans hovedverk Kongens fall.
Og selvfølgelig om Siegfried Lenz, Tysklands kanskje største nålevende forfatter. Jeg leser hans hovedverk Tysktime akkurat nå og det passer veldig godt å ha dette landskapet friskt i minne mens jeg leser den.


Siden det regnet ganske kraftig ble vi enige om å gjøre litt om på programmet og dro rett til hotellet i Husum. Mer mat og mer hygge og en god natts søvn før vi kjørte videre vestover med store forventninger til Vadehavet og vi ble ikke skuffet. Det var lavvann mens vi var der og vi kunne vel bare ane at Nordsjøen er der ute et sted.

Alle sammen lurte veldig på om det gikk an å gå i denne massen, jeg har snakket med noen som har vært i den danske delen av vadehavet og der hadde hun prøvd å gå og hun sank ned til knærne omtrent. Tror ikke Roger sjåfør hadde blitt glad for å få oss inn i bussen etter en sånn tur så det var vel greit at vi ikke prøvde.

Neste høydepunkt var besøk hos Emil Nolde, Bente var guide og hun snakket utmerket og forståelig dansk og vi lærte henne den norske tellemåten etter hvert. Mine foreldre var på besøk her for mange år siden og har alltid snakket med entusiasme om det og endelig fikk vi se at alt stemte, helt fantastisk. Må jo tilbake dit en sommerdag for å se hagen i full blomst også. Og Noldes bilder krever nok også litt bedre tid, jeg sier at dette var kun en appetitt-vekker.


Sildefrokost på Tyrstrup kro før vi stoppet i Christiansfeld, dette underlige stedet som ingen forlot uten undring.
Jeg la merke til at flere av husene hadde gavlvegger av tre selv om fasaden var av murstein, så litt pussig ut. Denne byen ble altså grunnlagt i 1773 for Herrnhuterne, Brødremenigheten. Kjendiser som har vært her; Camilla Collet og Sigrid Undset. Og i flere av P.O. Enquists bøker er han innom stedet.

Gravplassen deres heter Guds ager og de mener at det er kun der inne man er uten skyld eller synd. I levende livet er vi alle syndere, høres ut som Læstadianere på mange måter, ingen pynt ingen unyttige ting, alvor og atter alvor.


På denne kirkegården er det ikke meningen at man skal ha lys og blomster og man skal ikke holde gravene ved like, nei disse skal gå tilbake til jorden. Det skal heller ikke være sådd gress mellom gravene og den ene siden er manneside og den andre er kvinneside. Sånn er det i kirka også, den er forresten så stor at den har 1000 sitteplasser til de 270 mennesker som er i menigheten i dag. Ikke rart de dør ut forresten når de alltid må holde seg på hver sin side!

Det må sies at i nyere tid er det noen som driver sivil ulydighet på kirkegården, de både steller gravsteinene og legger på blomster og tenner lys. Noen gravsteiner fra 1801 var fullt leselig og da har jeg noen mistenkt for å ha pusset dem opp.

Selvvalgt valgspråk

Apropos sitater; Jan reiseleder startet hver dag med sitater av den dagens bursdagsbarn; her er et lite knippe:
31. mars:
1596 – René Descartes, fransk filosof og matematiker (d. 1650)
- Å lese en god bok er som å konversere med de fineste hjerner fra fortiden
1. april:
1815: Otto von Bismarck, tysk politiker og Reichsgründer
- Aldri tro på noe før det er offisiellt benektet
2. april:
1805 – Hans Christian Andersen, dansk forfatter (d. 1875)
-          At rejse er at leve. (men det blir for enkelt...)
Hele Verden er en Række af Underværker, men vi ere saa vante til dem, at vi kalde dem Hverdagsting.
3. april:
1930: Helmut Kohl, tysk Bundeskanzler
-          Jeg har forsøkt å være ærlig, men med måte

fortsettelse må følge....

1 kommentar:

Ellen Grete sa...

Fint å lese referat fra turen:) På jobben har vi det så travelt at vi nesten ikke rekker å snakke sammen... men damene var veldig fornøyd - spesielt med maten, reiselederen, osv osv

8. april 2011 21:00