onsdag 15. juni 2011

Dødens København

Forrige uke sto virkelig i historiske vandringers tegn og den siste foregikk på lørdag i København.

Vår yndlingsguide i København; Christian  byr på død og byllepest for tiden og tiltross for karneval og sambarytmer og lettkledde piker var vi tredve stykker som tok denne turen pinseaften.


Pga støynivået hadde Christian fått seg en liten høytaler og det reddet det hele, han har ellers en klar og tydelig stemme, men det får jo være grenser.

Trinitatiskirken med Runde tårn
Det var i 1711 at byllepesten herjet København i et halvt års tid, mer enn en tredjedel av byens befolkning døde og da kan man forstå at det var stort trykk på kirkene og kirkegårdene i byen. Derfor er det naturlig å legge turen innom de mest brukte kirkene selv om kirkegårdene stort sett er borte. Det var forresten veldig lett å bli prest det året, men det var jo ikke så atraktivt fordi presten skal jo gjerne gi de døende litt trøst på veien. Graveryrket sto heller ikke så høyt i kurs, mange studenter tok på seg jobben for en ekstra skilling, men de ville bare ordne med de rikeste. Men denne pesten gjorde jo ikke forskjell på fattig og rik.

Den oppsto ved at en loppe som lever på rotter hoppet over i menneskenes klær og sengetøy o.l. så når loppa blir infisert blir den veldig blodtørstig og suger seg fast for å drikke blod. Da blir den nesten kvalt så den hoster opp bakteriene som ligger i halsen og disse kommer så inn i folks blodbaner, festlig?

Man forsto egentlig veldig godt hva som foregikk, at det var noe som het inkubasjonstid, så myndighetene fikk opprettet karantenehus så de som ikke var syke, men hadde vært i nærkontakt med syke fikk være der i håp om at de sto han av.

Ved en kirkegård som ikke er mer

Turen kan du lese mer om her, Christian påsto at dette egentlig
er en feel-good tur og det har han jo egentlig rett i, vi skal være veldig glad for at vi kan unngå slike epidemier
og takk for penicillin.
Her ved Garnisonkirken sluttet turen og her fikk vi høre om presten som prediket at pesten var guds straffedom til menneskene som levde så syndefullt, så stakk han av fra byen etterpå.


Med det samme vi er i København må jeg ta med noen koselige bilder fra Elefantparaden som pågår for fullt akkurat nå.

Veldig snill elefant (til høyre)


Kongelig dansk porselen må jo selvfølgelig være med


Liker at ungene får klatre på skulpturene

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallo Greta.
Nok en gang har jeg vært innom her, har lest de siste innleggene dine. Alltid noe å glede seg over, alltid noe å lære. Interessante og morsomme historiesnutter.
Lisa

Greta sa...

Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger, det er kjekt å vite at man blir lest. Jeg ser det jo av statistikken, men en liten kommentar er jo mer personlig. Takk.