fredag 10. juni 2011

Oslofjorden før og nå


Denne uka har virkelig vært aktiv og det har handlet om historie. Onsdag ettermiddag var vi med Gamlebyen historielag på vandring. Direktør Rune Svensson i Oslofjordens friluftsråd var kveldens guide, her ønskes han velkommen av Historielagets representant.

Litt informasjon om organisasjonen måtte han få lov å ta før vi bega oss til Bispevika. Tema for turen var tilbakeblikk på bade-, båt- og fiskeliv i Oslofjorden.


Og her i nærheten av Akerselvas utløp var det badeplass og fiskeplass og kloakk og drikkevannskilde, snakk om kinderegg. Midt på 1800-tallet var ikke folk noe for bading, de var redd for at vannet skulle trenge inn i kroppen, så kom Eilert Sundt og fortalte at man holdt seg friskere hvis man var renere. Da laget man badeplasser med kummer hvor man kunne senke sitt lægeme ned for renselse. Mange av de strendene i indre Oslofjord som vi kjenner i dag har eksistert i over 100 år. Men i løpet av den tida har man både tatt dem i bruk, forkastet dem for så å ta dem i bruk igjen.


Lydhøre tilskuere

Akerselvas utløpEtterhvert som folk fikk  mer fritid fikk de også behov for steder å dra til for å feriere. Og da var øyene gode å ty til, det var Staten som eide og folk tok seg først til rette for siden å få eierskap til sine små spikertelt/hytter. Med oss på turen hadde vi en som er tredje generasjon på Nakkholmen. Oslofjordens friluftsråd har kjøpt opp en del eiendommer og leier dem ut, ta en titt på sidene deres for mer informasjon.


Vi sto på Operataken mens han fortalte om båt og hytteliv, lenge siden sist vi var der oppe så det var hyggelig.

Fjorden har blitt mye renere enn den var for bare tyve-tredve år siden, men noe særlig fiskemuligheter er det ikke her i indre fjord i hvert fall. Men båtforeninger, både motorbåt, padling og kajakk er veldig populært.

En stor takk til yndlingsdattera som tipset om turen, og vi slapp unna regnet denne dagen også.

Er det en strandet seilskute?

Ingen kommentarer: