mandag 23. juli 2012

Minnedagen 2012

Vi startet minnedagen med å legge ned roser ved høyblokka som har bandasje på som Eskil Pedersen så fint sa det, en for de som døde der og en for de som døde på Utøya.


Deretter gikk vi på Politikern og hadde en liten privat minnestund. Det var her Gemalen og våre venner satt da det smalt.


Så var det Veterantreff i Samfunnssalen. Fantastiske kamerater tok initiativ til møtet, bakgrunnen er Facebook-gruppa Minner fra Utøya som har fått en avlegger; Utøya-veteranene. Etter tragedien i fjor var det veldig viktig å ha gruppa å ty til, der var jo de folka som forsto hvorfor jeg følte meg så berørt uten at jeg egentlig var det, der var alle like berørt. Og nå har vi den nye gruppa og etter hvert er det meninga at vi skal møtes oftere helt live også.


Reiulf Steen hadde takket ja til å holde hovedtalen, og selv om han er svekket av sykdom kan han fremdeles trollbinde oss gamle AUF'ere. Og han kjenner oss så godt at han kan legge inn pauser for applaus på forhånd.

Han var helt klar på at han ønsker at dagens AUF'ere skal ta i bruk øya igjen med tid og stunder. Og etter som jeg har forstått av de som var på øya i går så hadde det vært stemning for det der ute også.Allsang hører med når vi møtes og Neo+ med Bjørn ved gitaren skuffet ikke. Vi rekker våre hender til alle våre venner til alle på den vide jord, og Slå en ring om vår røde fane med det nye verset som kom til i fjor:

Vi trodde kampen var forbi
da skudd og bomber fikk oss til å skjelve.
De rammet oss i selve
vårt lands demokrati.
Men vi står fast og vi står rak.
Denne dag skal aldri glemmes,
alle skjebnene skal gjemmes
I hjertene, men også for vår sak.


Anders Rogg og hjerteøya vår
Anders Rogg er også Utøya-veteran, han hadde teaterverksted der i mange år, men det var etter min tid.


Ingen kommentarer: