mandag 2. juli 2012

Potsdam, Sanssouci og Berlin

Potsdam var en by å bli glad i. Og ikke minst Fredrik den stores lille lystslott Sanssouci, med en park så overdådig som man bare kan ønske seg. Her må man sette av god tid til å bare spasere og prøve å fordøye det hele.


Alt er laget for å få det til å se mest mulig grandiost ut, men det er jo bare et to etasjes lite sommerslott.
 
Nydelige detaljer, dessverre litt forurenset, men det koster jo litt å holde et sånnt anlegg i orden og man må jo forstå at de må prioritere litt.



Kan ikke noe for det, men jeg liker sånne ordnede hager, alt har sin plass og det er ryddig og pent.


Siden slottet ligger øverst i en bakke ser det mye større ut her nedefra, fontenen gjør jo også sitt til at man får en forventning om noe enda større og flottere.

Her er storkaren sjøl også

Fra Potsdam tok vi en dagstur til Berlin, det var mye vi ikke fikk sett i påsken, og nå var det ikke så kaldt heller. Ettersom vi kom med toget passet det å se litt nærmere på et område Gemalen hadde lest seg litt opp på. Hansaviertel heter det og det er et boligområde tegnet av noen av Europas beste arkitekter. Det var et motsvar til Karl Marx allé i øst som mest var grå betong.


Her er det lyst og mer liv i fasadene, man måtte bygge høyt for det var mange som trengte hus etter at de allierte hadde drevet sin terrorbombing i 1945.


Her får man nesten en følelse av at husene vokser i skogen, dessverre var det ingen som kunne forutsi at vi skulle ta i bruk bilen i den grad vi har gjort, så garasjer ble det ikke så mange av.

Nok et eksempel på at man ville gjøre det lettere, husene svever. I tillegg til boliger skulle bydelen ha alle fasiliteter i nærhetn, vi så kjøpesenter, skoler, barnehager og selvfølgelig bibliotek.

Den engelske hagen i Tiergarten
Etter en spasertur i Tiergarten kom vi til Seierssøylen hvor vi gikk 282 trappetrinn til toppen. Der fikk vi en fantastisk utsikt over Berlin, det er så fint med denne skogen man tar seg råd til å omgi seg med.


Victoria
Søyla som franskmennene ville fjerne etter andre verdenskrig, den står jo der og forteller om Preussernes seier over blandt annet Frankrike.

Mest utrolig er jo at Hitler fikk den flyttet hit fra der den egentlig sto ved Riksdagen, han hadde folk nok den karen.

Påskehotellet vårt litt til venstre for midten

Storfyrstenes lekegrinn
Skogen er faktisk så stor at en stund midt inne i den så høres mer fuglekvitter enn trafikkstøy, anbefales.



Vår Berlintur avsluttet vi på Schildkröte med tradisjonell tysk mat, Snitzel. Dette stedet ble vi tipset om av vår datter og svigersønn, de havnet der ved en tilfeldighet. Dette er nemlig stamstedet til Jahn Otto Johansen, og damene var veldig klar på at de hadde mange kunder å takke han for.

fortsettelse følger...

Ingen kommentarer: